Kabinet: geen oplossing gevonden voor startende ondernemers

Het kabinet heeft gekeken naar een losse steunmaatregel voor startende ondernemers. Maar er is voor deze groep geen oplossing gevonden, zeggen de ministers die hierover gaan.

Starters komen over het algemeen niet in aanmerking voor de belangrijkste steunmaatregelen. Subsidie voor de loonkosten of vaste lasten (zoals de huur) van bedrijven, wordt berekend op basis van het omzetverlies in vergelijking met een andere maand. Maar starters hebben veelal niet zo’n referentiemaand omdat ze niet zo lang voor het uitbreken van de coronacrisis zijn begonnen met ondernemen, of bijvoorbeeld een zaak hebben overgenomen.

Geen passende oplossing

In overleg met werkgevers, werknemers en uitvoeringsorganisaties als het UWV heeft het kabinet naar een oplossing voor deze groep gezocht. Het is immers de bedoeling dat zoveel mogelijk in principe gezonde bedrijven gesteund worden in de crisis. Maar een passende oplossing is niet gevonden.
Het kabinet benadrukt dat deze starters wel uitstel van belastingen kunnen aanvragen. Ook wordt gekeken naar manieren om de financiële buffers van startende bedrijven te versterken. Ook wordt er geld uitgetrokken voor leningen die bedrijven wat lucht kunnen geven.

Hulp bij huur of hypotheek

Mensen die ondanks de bestaande regelingen ‘tussen wal en schip dreigen te vallen’ kunnen straks bij gemeenten terecht voor hulp om hun huur of hypotheek te blijven betalen. Het gaat dan om bijvoorbeeld zelfstandigen die veel minder opdrachten krijgen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen. Daar is 130 miljoen euro voor opzij gezet.
Het kabinet verlengt ook de periode waarin ondernemers uitstel van belasting of verlenging van het uitstel kunnen aanvragen, tot 1 april 2021. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verwacht dat daardoor nog eens 2,5 miljard euro aan belastingen later zal worden betaald.

NOW en TVL

Startende bedrijven vissen achter het net wat betreft de NOW-regeling. De NOW blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het vierde kwartaal van 2020.De TVL krijgt een nieuw subsidiepercentage: afhankelijk van het omzetdervingspercentage bedraagt deze tussen de 50 en 70%, zo meldt Rijksoverheid. Hierdoor krijgen ondernemingen met de grootste omzetverliezen meer subsidie. Denk bijvoorbeeld aan cafés, die zijn gesloten op last van de overheid. Het kabinet voert deze verruiming in voor het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. De verbreding van de SBI-codes voor de TVL blijft ook in het eerste kwartaal van 2021. Dat betekent dat ook bijvoorbeeld toeleveranciers van restaurants in aanmerking komen voor de TVL. Voor de NOW geldt dat subsidies die ondernemers in het kader van de coronacrisis ontvangen als omzet meetellen. Dit geldt niet voor de NOW-subsidie zelf, maar wel voor onder meer de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.