‘Het is van groot belang dat we beschikken over feiten en cijfers. Het geeft ons handvaten om de belangen van de branche bij de overheid en organisaties te kunnen dienen’, stelt ProFri. Alle frituurprofessionals, dus ook niet-leden, worden opgeroepen om aan dit onderzoek mee te werken.
‘Tijd is rijp’
Nu per 1 juni weer eters ter plekke welkom zijn, vindt ProFri de tijd rijp om de gevolgen van én omgang met de corona-lockdown in kaart te brengen. In het onderzoek wordt de ondernemers gevraagd welke maatregelen ze hebben getroffen. Ook komt de omgang met medewerkers, gasten en leveranciers aan bod. Verder wordt gevraagd naar de omzetderving als gevolg van de lockdown.
20 vragen
Het onderzoek vindt helemaal online plaats; er worden 20 vragen gesteld die grotendeels door het zetten van vinkjes kunnen worden beantwoord. Het invullen van het onderzoek kost 8 tot 10 minuten. Ondernemers die meedoen, blijven in principe anoniem, tenzij ze aangeven hun antwoorden indien nodig te willen toelichten.
‘Wij zullen de uitkomsten bespreken met het ministerie van economische zaken en verschillende overlegorganen. Je doet dus mee in belang van jezelf en de rest van de branche’, aldus de vakvereniging.
Uitkomsten delen
De uitkomsten van het onderzoek worden vanzelfsprekend gedeeld met de branche. ‘Dit betekent ook dat je het kunt beschouwen als een soort benchmark; ondernemers kunnen met de uitkomsten immers hun maatregelen, effecten en omzetontwikkeling met die van collega’s vergelijken.’
Gratis tool voor gezondheidscheck
Samen met VCHO en NHG heeft ProFri ook een gratis tool voor horecaondernemers gelanceerd waarmee ze gasten digitaal de gezondheidscheck kunnen laten doen. De tool kan ook bepalen of mensen bij elkaar aan tafel mogen zitten. Door bij de ingang een QR-code te scannen, worden ze naar een chatbot op de website veiliguitindehoreca.nl geleid. Hier kunnen ze de vijf gezondheidsvragen van het RIVM beantwoorden. Aan het eind krijgen ze de vraag of ze alles naar waarheid hebben ingevuld. Als alles goed is, verschijnt er een groene smiley die ze aan een medewerker kunnen laten zien.