Pand Kwalitaria Tra is verloren, maar ondernemers zijn strijdbaar

Pand Kwalitaria Tra is verloren, maar ondernemers zijn strijdbaar
Ad Tra (links) met zijn vader Berry.

Het pand van Kwalitaria Tra in Goirle moet als verloren worden beschouwd na de verwoestende brand van woensdag 1 april. De ondernemers hopen wel op dezelfde plek hun bedrijf weer op te kunnen bouwen.

De brand bij Kwalitaria Tra ontstond in de spits, rond 18.00 uur, vermoedelijk in een frituurketel. De zaak was open voor afhalen en bezorgen. Er raakte niemand gewond, maar het pand brandde volledig uit. De zwarte rookwolken waren tot in de verre omgeving te zien en mensen in de buurt moesten ramen en deuren gesloten houden.

Weg is nog afgezet

‘Ik kom er net vandaan, ik ben even langsgereden. Het is echt verschrikkelijk’, zegt Joep Leemans, algemeen directeur van formulehuis FFC, een dag na de brand. ‘De weg is afgezet omdat de voorgevel instabiel is. Deze moet zo snel mogelijk worden gesloopt zodat de weg weer open kan.’ Naar alle waarschijnlijkheid wordt daarna het hele pand gesloopt.

Ondernemers willen door

Berry en zoon Ad van Tra zijn op dit moment druk bezig met de verzekeraar. Leemans: ‘Ik begrijp dat ze absoluut positief en strijdbaar zijn en gelijk door willen. De voorkeur is om op dezelfde plek weer te gaan bouwen. Maar of dat kan, wordt onderzocht.’

Drie generaties

Kwalitaria Tra is al drie generaties een geliefd familiebedrijf in Goirle. Eetsalon Tra opende in 1948 zijn deuren in het pand aan de Tilburgseweg in Goirle. De zaak wordt gerund door Berry Tra en zijn zoon Ad. De cafetaria maakt van oudsher veel producten in eigen keuken. In 2017 sloot de cafetaria aan bij Kwalitaria. De ondernemers leveren hun huisgemaakte snacks ook aan andere horecabedrijven.