Frituren waar mensen alleen afhalen, mogen sowieso openblijven. In zaken waar ook tafels staan, is het niet de bedoeling dat mensen daar lang bij elkaar blijven zitten. Naast afhaal is ook thuisbezorging toegestaan, net als drive-ins.
Hotels blijven ook open, behalve eventuele restaurant in hotels. Voedingszaken die in essentiële levensbehoeften voorzien, zoals supermarkten, slagers en bakkers, mogen ook open. De maatregel geldt vanaf middernacht (zaterdag 14 maart) en is vooralsnog tot en met 3 april van kracht.
‘Wij komen er nog goed vanaf’
Volgens Bernard Lefèvre, voorzitter van de Belgische frituristenbond Navefri, hebben de maatregelen voor de frituren niet dezelfde impact als voor andere horecazaken. ‘Ik kan niet in de toekomst kijken, maar het overgrote deel van onze omzet komt sowieso van afhaal. Binnen de horecasector komen wij er nog goed vanaf. Ik heb echt te doen met restaurants en café’s.’
Geest van de wet respecteren
Lefèvre drukt ondernemers wel op het hart zich aan de regels te houden. ‘Wij Belgen kunnen creatief zijn in de omgang met wetgeving, maar dit is geen spelletje. We moeten niet de letter maar de geest van de wet respecteren. Ik hoop ook op sociale controle, dat de burger de ondernemer laat weten als hij zich er niet aan houdt. Wij hebben duidelijk naar onze leden gecommuniceerd om alle tafels en stoelen weg te halen of ontoegankelijk te maken.’
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft laten weten dat er boetes uitgedeeld kunnen worden aan ondernemers die in overtreding zijn.
Een derde van de omzet
Bij snackbar de Toerist in Baarle-Hertog, pal op de grens met Nederland, zijn ze er niet gerust op. ‘Een derde van de omzet komt van mensen die blijven eten’, zegt medewerker Baukjes Geppaard. ‘We hebben vaste klanten die op vrijdag altijd komen eten. Ook bedrijven komen eten. Die mogen straks dus niet meer binnen zitten. Dat is voor hen en voor ons vervelend. Ik denk dat mensen sowieso vaker thuisblijven nu, uit angst. Of ze gaan in Nederland eten.’