De IJs-vakwedstrijden vinden plaats op 2 en 3 maart tijdens Bakkersvak/IJs-vak in de Evenementenhal in Gorinchem. De inspecteurs van Houwers Groep beoordelen de deelnemers op een voedselveilige werkwijze. Deze score telt mee in het eindresultaat.
Twee onderdelen
De IJs-vakwedstrijden, georganiseerd door de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum wordt georganiseerd, bestaat uit twee onderdelen. Tijdens de Gouden IJsspatel op 2 maart strijden 24 finalisten om het lekkerste kersensorbetijsje. Een dag later is het tijd voor De Gouden IJscreatie: een wedstrijd waarin deelnemers live op het podium vier identieke ijscreaties moeten maken in zes minuten tijd.
Doorslaggevend succes
Er is dit jaar een derde prijs te winnen, want Houwer Groep reikt ook de Voedselveiligheid Bokaal Bakkersvak 2020 uit. Eerder dit jaar werd de allereerste Voedselveiligheid Bokaal uitgereikt na de Lekkerste Wedstrijden op Horecava. Een doorslaggevend succes, stelt directeur Toos Houwers, die hoopt dat ook de ijsbereiders de uitdaging willen aangaan en hun beste beentje voor zetten tijdens de IJs-vakwedstrijden.
De keurmeesters houden tijdens beide wedstrijden een aparte puntentelling bij voor deze Bokaal. Na de Bakkersvak/IJs-vak wordt de overall winnaar bekendgemaakt. Deze ontvangt de Voedselveiligheid Bokaal Bakkersvak 2020 dan persoonlijk in de ijssalon.
Nieuwe Hygiënecode
Houwers Groep raadt deelnemers die kans willen maken op de bokaal aan om de nieuwe Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding nog eens goed door te nemen, met extra aandacht voor kruisbesmetting en persoonlijke hygiëne.