Smultaria verdwijnt na 60 jaar uit dorpscentrum, gaat op in restaurant

Smultaria verdwijnt na 60 jaar uit dorpscentrum, gaat op in restaurant
Vlnr: Milene, Jos, Tiny en Leonie. Foto: Henk-Jan Wittink

Snackbar Smultaria in het Noord-Hollandse Hippolytushoef verdwijnt voor goed uit het straatbeeld. Snackliefhebbers hoeven echter niet te treuren; de zaak wordt even verderop opgenomen in een restaurant dat momenteel een grote verbouwing ondergaat.

De snackbar wordt al 36 jaar bestierd door de familie Kuiper, vanaf de dag dat Jos (66) en Tiny Kuiper (64) Holle Bolle Gijs overnamen en er Smultaria van maakten. De familie heeft twee zaken in Hippolytushoef; sinds 2009 runnen ze ook restaurant ’t Plein even verderop in het dorp. Die twee bedrijven worden nu samengevoegd in een nieuwe zaak met een nieuw interieur in het pand van ’t Plein.

De verbouwing is sinds oud en nieuw in volle gang en de bedoeling is dat de deuren 17 februari officieel worden geopend. Dochter Leonie (31) en Milene (38) gaan de zaak runnen.

Van twee bedrijven naar één

Door de verhuizing verdwijnt de snackbar na 60 jaar uit de Hoofdstraat. De familie besloot Smultaria te sluiten na een moeilijke periode, waarin zowel vader Jos als dochter Leonie ernstig ziek zijn geweest. Jos en Tiny Kuiper zullen langzaam afbouwen, en voor de zussen is het makkelijker om één bedrijf te runnen. Het pand in de Hoofdstraat is verkocht aan een projectontwikkelaar, die er appartementen gaat bouwen.

Smultaria

Luxer én laagdrempeliger

‘De cafetaria wordt luxer en het restaurant laagdrempeliger’, zegt Leonie Kuiper over de nieuwe zaak. ‘We hebben straks diverse plates en luxe broodjes zoals een broodje carpaccio. Aan de andere kant willen we niet meer een echte dinerkaart draaien. Nog wel de pannenkoekenkaart, die loopt erg goed.’

‘Mooiste locatie die er is’

Waar Smultaria zich in de smalle dorpsstraat bevindt, staat het nieuwe bedrijf aan een pleintje met een terras voor vijftig gasten. ‘De mooiste locatie die er is’, weet Leonie Kuiper. ‘Het is gigantisch goed gelegen. Als de zon schijnt en de wind gaat liggen, kun je al heel vroeg in het jaar op het terras zitten. Mensen doen dat ook, voor een kopje koffie en een gebakje bijvoorbeeld. Er komen altijd veel wandelaars en fietsers langs.’

In de zomer is vooral het softijs populair. ‘We hebben heerlijk roomsoftijs, daar verkopen we ongelooflijk veel van.’

De nieuwe zaak heeft binnen plek voor zo’n 40 tot 45 gasten, met een terras voor nog eens 50 gasten. De nieuwe naam houdt de familie nog even geheim.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.