De inhoud van de Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is goedgekeurd door de NVWA. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het document, dat per 1 maart 2020 van kracht gaat.
De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is bestemd voor ambachtelijke ijsbereidingsbedrijven. Dit zijn bedrijven waarin consumptie-ijs of aanverwante producten worden bereid en verhandeld in de eigen salon of aan derden.
Nieuwe onderdelen van de hygiënecode
De huidige hygiënecode stamt uit 2011. Het nieuwe document heeft een nog praktischer insteek en bevat naast een vijftal wijzigingen een aantal nieuwe onderdelen.
Zo is vanaf maart 2020 een jaarlijkse interne audit verplicht. Met deze bedrijfscheck laten ijsbereiders zien dat ze de basisprocessen beheerst.
Nieuw is de Module Industrie. Hierin staat duidelijk omschreven wanneer een ijsbereidend bedrijf zich mag scharen onder de noemer industrie.
Virusbijlage
Nog een geheel nieuw onderdeel in de hygiënecode is de Virusbijlage. Hierin valt alles te lezen over het voorkomen van besmetting door en verspreiding van virussen. Naast een uitleg over de twee veelvoorkomende virussen, Noro en Hepatitis A, bevat de code een praktische handleiding voor het voorkomen van verdere besmetting en verspreiding.
Verkrijgbaar op nieuwe website
De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is nog voor de Kerst verkrijgbaar via de nieuwe website van het Ambachtelijk IJscentrum, die gelijktijdig wordt gelanceerd. Ook handige en informatieve documenten die de ijsbereider ondersteuning kunnen bieden, worden op deze website ter download aangeboden.
De Hygiënecode kost 120 euro. Leden van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum betalen 70 euro. De vereniging is codehouder, Houwers Groep is ontwikkelaar van de code.