ProFri zet Stichting Ketelkwestie op

ProFri zet Stichting Ketelkwestie op
Foto: Koos Groenewold.

ProFri gaat het frituurketelonderzoek onderbrengen in een aparte stichting, de Stichting Ketelkwestie. Dat is één van de stappen die de vakvereniging bekend heeft gemaakt tijdens een extra algemene ledenvergadering.

ProFri heeft de stiching in het leven geroepen voor de verdere afhandeling van het onderzoek en eventuele schadeclaims. Het besluit om de kwestie los te koppelen van de vakvereniging volgt op een gerechtelijke uitspraak. Op 1 november oordeelde de rechter dat de vereniging vier uitspraken over HR-frituurketels van Kiremko, onder andere gedaan in verenigingsblad Frituurwereld, moest rectificeren.

ProFri mag het onderzoek echter wel voortzetten van de rechter, benadrukt de vakvereniging. Als er sprake is van een misstand, dan mag die publiekelijk aan de kaak worden gesteld, zo oordeelde de rechter. Zodra de Stichting Ketelkwestie is opgericht, zal de vakvereniging het complete dossier overdragen.

In 2017 startte de vakvereniging een verkennend onderzoek naar lekkende frituurketels. Het vervolgonderzoek is deze zomer begonnen en zal naar verwachting eind 2019 door de Stichting Ketelkwestie worden afgerond.

Nieuwe begroting

Vanwege de onvoorziene juridische kosten als gevolg van het kort geding, moest de vereniging voor 2019 een nieuwe begroting opstellen en die van 2018 bijstellen. De vakvereniging kon de begrotingen sluitend maken onder meer doordat bestuursleden gedurende drie jaar afzien van het innen van presentiegelden en reiskostenvergoedingen.

Ook introduceerde ProFri nieuwe ledenpakketten. De leden kunnen voortaan kiezen tussen de pakketten ProFri Basis, ProFri Plus en ProFri Pro. Wie prijs stelt op bijvoorbeeld advies op maat over personele zaken of eerstelijns juridisch advies, kan voortaan zijn basislidmaatschap opwaarderen.

Einde Nieuwe Horeca Nederland

Tijdens de extra algemene ledenvergadering kondigde de vakvereniging aan de verdere oprichting van werkgeversorganisatie Nieuwe Horeca Nederland (NHN) te staken. De reden is dat er meer focus moet komen op de kernactiviteiten van de vakvereniging. Via NHN wilde ProFri de leden (en andere horecaondernemers) persoonlijk advies bieden over onder meer juridische en personele kwesties.

Alternatief voor Cafetaria Top 100

Het verenigingsbestuur lichtte ook plannen toe om een eigen alternatief te ontwikkelen voor de Cafetaria Top 100. Vakmedianet, de uitgever van Snackkoerier, liet eerder weten te stoppen met het organiseren van dit event. De vakvereniging onderzoekt de komende maanden of het wenselijk en mogelijk is om een eigen classificatiesysteem voor Nederlandse frituurbedrijven te ontwikkelen en of het eigen Goed Gefrituurd Keurmerk de basis kan vormen van een nieuw classificatiesysteem, zonder ranking zoals bij de Cafetaria Top 100.

Aparte organisatie

Naast het Goed Gefrituurd Keurmerk, betrekt ProFri ook zijn initiatieven Met Goud Bekroond (voor ambachtelijke specialiteiten) en Meesterfrituurder bij de inventarisatie. Als het nieuwe classificatiesysteem haalbaar is, roept ProFri een aparte organisatie in het leven voor de uitvoering daarvan. ProFri staat voor ogen om de classificaties jaarlijks bekend te maken tijdens het Frituurwereld Event. Nadrukkelijk is de bedoeling om de classificatie ook onder de aandacht te brengen van de Nederlandse consument.