De huisgemaakte rundvleeskroket, goulashkroket en bamihap van Kwalitaria Tra in Goirle hebben deze week de oorkonde ‘Met Goud Bekroond’ gekregen van het Nederlands Frituurcentrum tijdens een regionale ledenbijeenkomst in cafetaria ’t Smitshuis in Rijsbergen. Het zijn de eerste drie oorkondes voor de zaak.
Eetsalon Tra opende in 1948 zijn deuren in Goirle. De zaak wordt nu gerund door Berry Tra en zijn zoon Ad. De cafetaria maakt van oudsher veel producten in eigen keuken, vandaag de dag in totaal ongeveer twintig. Een jaar geleden sloot de cafetaria aan bij Kwalitaria.
Snacks gekeurd
Het traject naar deze bekroning door het Nederlands Frituurcentrum verliep dit keer wat dan gebruikelijk. Normaal worden vier mensen bij de beoordeling betrokken, maar dit keer waren het er vijf. De Tilburgse Snackkoning en cultfiguur Culisjors schoof aan om zijn mening te geven.
Culisjors is al langere tijd fan van de specialiteiten van Tra en plaatst regelmatig recensies op zijn weblog Culisjors.nl. Toen de keuringsaanvraag uit Goirle binnenkwam, vroeg het Nederlands Frituurcentrum de snackkoning om nogmaals de drie snacks te proeven die ter keuring waren aangeboden.
>>Lees ook>> Roger Gielen, Snackpoint Susteren: drie keer goud
Glibberige bami
Vooral over de bamihap was Culisjors erg enthousiast. ‘Ook hier weer een perfecte korst die mooi bros is en tegelijkertijd de boel goed bij elkaar weet te houden. De dikke bami bulkt bij de eerste hap de mond binnen. Het magnifieke kruidenpalet pakt iedere smaakpapil even flink bij de lurven, om ze vervolgens te omarmen met een stukje tongstrelend comfort. Heerlijk zachte en glibberige bami, het is een smeuïge eenheid die steeds prettig wordt onderbroken door een flinke kraak. Mooier heb ik ze nog niet gegeten.’
Met Goud Bekroond
Het Nederlands Frituurcentrum deelt sinds het najaar van 2016 de oorkondes ‘Met Goud Bekroond’ uit. Elk professioneel frituurbedrijf kan maximaal drie producten jaarlijks laten keuren. Naast de ambachtelijke bereiding, letten de keurmeesters op aspecten als geur, smaak, samenstelling, uiterlijk voor en na de eindbereiding en de productbeleving. Sinds 2016 zijn tientallen ambachtelijke frituurspecialiteiten bekroond.