Onder de elf zaken: cafetaria De Halte in Meerkerk en Restaria Boswinkel in Ede (die al de naam Restaria droeg). ‘Niet de minste ondernemers’, zegt Arian Heijligers, verantwoordelijk voor fastservice bij Bidfood. ‘Die laatste wordt bijvoorbeeld de ambassadeur van onze formule voor de regio Oost-Nederland. Ondernemers kunnen namelijk veel beter het verhaal over ons concept aan potentiële nieuwe franchisenemers vertellen dan dat wij dat doen. Met deze aanpak, en met de getekende overeenkomsten op zak denken wij dat de teller eind 2018 op twintig vestigingen staat.’
Omzetstijging
De huidige Restaria-ondernemers hebben de omzet ten opzichte van hun oude situatie zien stijgen met gemiddeld tussen de 18 en 22 procent, zegt formulemanager Hans van Ballegooijen. ‘Vooral dankzij hogere bestedingen; gemiddeld €13 in plaats van gemiddeld €11. Men blijft nu vaker bij de ondernemers eten, een plateservice aan tafel in plaats van een frietje met snack mee naar huis. Wij zien mogelijkheden in het hele land en denken dat er ruimte is voor vijftig tot tachtig Restaria’s. Maar als het er 38 zijn, is het ook goed.’
Bezorging
Bezorging is nog optioneel voor leden, maar volgens Van Ballegooijen wordt dat in de toekomst een vast onderdeel van de Restaria-formule. ‘Ik zie het aan de ontwikkeling in de zaak van mijn vader Harald, eigenaar van Cafetaria XL Oude Gracht in Eindhoven. Hij is ook gestart met bezorging, de omzet van de cafetaria is met ruim 20 procent gestegen. Om maar aan te geven dat het echt booming is momenteel. Daarom kunnen onze ondernemers er straks niet meer omheen. Daarbij ondersteunen wij hen met een complete bestelmodule, inclusief bestelapp.’