Nederlandse chef tweede in finale MasterChef UK

Nederlandse chef tweede in finale MasterChef UK
Bart van der Lee

De Nederlandse kok Bart van der Lee heeft de finale van het BBC-programma MasterChef: The Professional net niet gewonnen. Medefinalist Alex Webb ging met de eer strijken.

Chef Bart van der Lee was de afgelopen vier weken te zien in de Britse televisieshow. In het programma werd hij omschreven als een ‘toegewijde familieman’ die ‘inventief kookt’. De kookcompetitie wordt door miljoenen mensen bekeken.

Toine Hermsen

De 33-jarige Nederlander woont in Londen en is daar werkzaam als chef. Van der Lee werkt nu als privé chef, maar heeft het vak onder meer geleerd bij Toine Hermsen in Maastricht, ook Henk Savelberg in Voorburg behoort tot zijn leermeesters. Andere Nederlandse zaken op zijn cv zijn Beluga en de Burgemeester.

Eind 2009 vertrok de chef naar het buitenland om na diverse omzwervingen in Londen terecht te komen.

Henk Savelberg

Bart van der Lee heeft veel kennis en ervaring opgedaan tijdens zijn reizen, maar hij verwijst zelf altijd naar zijn vroege basis die hij kreeg van Hermsen en Savelberg. Zij brachten hem het vermogen bij om keer op keer exclusieve, originele en perfect uitgevoerde gerechten te presenteren.

In gesprek met het AD zei de chef eerder dat hij zichzelf op de kaart wil zetten als kok met zijn deelname aan het tv programma. ‘Als privé kok krijgt maar een beperkt aantal mensen mijn eten voor hun neus, terwijl een restaurant kok mensen over de vloer krijgt die over het eten schrijven. Dit is voor mij de ultieme manier om te laten zien dat ik wel wat kan. Dat mijn werk niet is: een middagje koken en weer naar huis.’

Bart van der Lee heeft niet de droom een restaurant te openen. ‘Mijn vrouw Anna en ik willen met de kinderen een wereldreis gaan maken. Hoe we dat gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk, maar daar wordt hard aan gewerkt. Het zal draaien rondom koken en reizend leven. De ervaring die ik nu opdoe, daar heb ik zo veel aan, daarop wil ik doorbouwen.’