André Gerrits opent delicatessenwinkel onder naam 't Amsterdammertje

André Gerrits opent delicatessenwinkel onder naam 't Amsterdammertje
Foto: Facebookpagina André Gerrits

Sterchef André Gerrits van 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht start in dezelfde plaats met een delicatessenwinkel. Als alles volgens plan verloopt, opent 1 maart Marché 't Amsterdammertje. 'Ook het assortiment en de kwaliteit sluiten aan bij de filosofie van mijn restaurant', aldus de sterchef.

Corona en de lockdowns hebben André Gerrits aan het denken gezet. Hij introduceerde het concept 'topkok aan huis' en zag dat het een groot succes was. ‘Mensen vinden het heerlijk dat ze thuis een avond genieten terwijl een chef het eten serveert en dan ook nog eens de afwas niet hoeven te doen. Bovendien zien ook wij dat supermarkten en speciaalzaken het goed doen. De consument heeft meer waardering gekregen voor lokale en ambachtelijke producten. De markt is in trek, vandaar de naam marché.’

Boten en dagjesmensen

De winkel wordt vlakbij het restaurant gerealiseerd. ‘Het is officieel Gruttostraat, maar de winkel is vanaf de Rijkstraatweg, dat is de hoofdweg, zichtbaar. De naam ’t Amsterdammertje is straks dus twee keer zichtbaar op een A-locatie. Vanaf het pand is het bovendien maar tachtig meter naar de Vecht, in de zomer hoop ik te profiteren van de boten die er varen en de dagjesmensen die er komen.’
De benedenverdieping telt 130 vierkante meter, boven is een ruimte met nog eens 170 vierkante meters. ‘Het pand is eigendom van een van onze vaste gasten. Omdat zij met haar bedrijf verhuist, komt de ruimte vrij. Ze vroeg me of ik interesse had. De buitenkant is volledig gestript, volgende week wordt het casco opgeleverd en kunnen wij aan de slag.’

Eigen keuken

De delicatessenzaak krijgt een eigen keuken, waardoor er straks ook gelegenheid is om te genieten van een lunch. ‘De producten die mensen als jij en ik graag eten en drinken, kun je er straks krijgen. Wijnen, delicatessen, sauzen die we in het restaurant serveren, maar dus ook maaltijden. Ik denk aan een abonnement waarmee mensen bijvoorbeeld wekelijks of dagelijks een maaltijd kunnen afhalen.’
Nog een voordeel, aldus de chef. ‘Als er activiteiten zijn in het dorp, kon ik met het restaurant nooit echt meedoen. Nu zet ik een poffertjeskraam voor de deur tijdens de braderie of ga ik hamburgers verkopen. Alles wel van de hoogste kwaliteit, daarom is de naam van ’t Amsterdammertje er ook aan verbonden.’

Corona

Gerrits hoopt 1 maart te openen. ‘We weten nog niet zeker of dit gaat lukken. Vanwege corona zijn weinig dingen meer vanzelfsprekend en is vertraging snel opgelopen. De winkel wordt gerund door Floris Wieten. Hij werkt al bijna tien jaar in de keuken van ’t Amsterdammertje en gaf aan deze uitdaging graag aan te willen gaan.’
Marché ’t Amsterdammertje is in eerste instantie geopend van maandag tot en met zaterdag. In het zomerseizoen verkoopt Gerrits ook ijs en wil hij ook op zondag open.
Diverse collega's van Gerrits startten tijdens de coronacrisis met een tijdelijke winkel, vaak in hun eigen restaurant. Marché 't Amsterdammertje is geen tijdelijk initiatief, maar een blijvertje.