Ingrid van Eeghem verkoopt Karpendonkse Hoeve

Ingrid van Eeghem verkoopt Karpendonkse Hoeve
De Karpendonkse Hoeve

Ingrid van Eeghem (53) heeft haar sterrestaurant De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven verkocht. De overdracht is 1 april 2021. Alle medewerkers mogen mee naar de nieuwe eigenaar.

De naam De Karpendonkse Hoeve blijft eigendom van de familie Van Eeghem. ‘Soms krijg je een zakelijke kans die je moet pakken,’ zegt Van Eeghem tegen Misset Horeca over haar stap het bedrijf van de hand te doen. ‘Emoties horen daar bij als het gaat om een bedrijf dat al bijna 50 jaar in de familie zit. Voor mij was het heel belangrijk dat de werkgelegenheid behouden blijft.’

Nieuwe eigenaar

Ingrid van Eeghem werd benaderd door een groep van investeerders met de naam De Schone Zaak.  Onder hen Ron Blaauw (Ron Gastrobar) en Richard van Leeuwen (The Harbour Club). Zij wilden in eerste instantie alleen de exploitatie overnemen, maar inmiddels betreft de overname ook het vastgoed aan de Karpendonkse plas in Eindhoven. Het pand is nu nog van Leidy. Leidy en Leo van Eeghem - de ouders van Ingrid - zijn de grondleggers van het bedrijf. Leo van Eeghem overleed in 2009 op 66-jarige leeftijd, hij was niet alleen restaurateur maar ook geruime tijd voorzitter van de restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

De Karpendonkse Hoeve
Ingrid van Eeghem met twee voormalig chefs, Peter Koehn en Rob van der Veeken.

De Schone Zaak – de nieuwe eigenaar – heropent de locatie zeer waarschijnlijk als Harbour Club Eindhoven, zo zegt Van Eeghem. Ingrid stond 15 jaar aan het roer van het restaurant. Peter Koehn was er maar liefst 38 jaar chef. Hij stopte in 2017 om later als adviseur nog terug te keren. De Karpendonkse Hoeve had 42 jaar een Michelinster.

Nieuw hoofdstuk

Voor ondernemer Ingrid van Eeghem - 'geen chef' - breekt een nieuw hoofdstuk aan. ‘Ik ga zeker niet het vak uit. Daarvoor is het veel te leuk. Sinds de lockdown hebben heel veel ondernemers in onze branche zichzelf opnieuw uitgevonden. De Karpendonk ook. Wij hebben nu bijvoorbeeld een pop-up bar in het park voor onze deur. Daar doen we hot dogs met toppings. Pre-corona had ik dat nooit bedacht… Maar door de pandemie moest iedereen zich creatief opstellen en snel schakelen.

Haar toekomst ziet Van Eeghem in het leveren van maaltijden voor mensen thuis. ‘Voor kleine gezelschappen. Goed en lekker eten. Met een paar simpele handelingen op tafel te toveren. Naar mijn idee verandert de restaurantwereld blijvend door corona. We gaan niet meer terug naar de tijd van pakweg twee jaar geleden. Door het coronavirus heb ik noodgedwongen (maar succesvol) geëxperimenteerd met een dergelijke service. Ook zal ik restaurants gaan adviseren op het gebied van gastvrijheid en culinaire bedrijfsvoering.

Vanochtend werd Van Eeghem in haar keuze bevestigd niet het vak uit te stappen. ‘Een oudere vrouw belde op. Ze was getrouwd bij De Karpendonkse Hoeve en samen hebben we herinneringen opgehaald! In de horeca maak je samen belangrijke momenten mee in mensenlevens. Met gasten en collega’s. Als ik zie hoe het team hier zich flexibel heeft opgesteld… Petje af. De huishouding staat te vacumeren, de bediening helpt inpakken en de keuken gaat ook bezorgen. Gelukkig mogen zij mee naar de nieuwe eigenaren,’ besluit de ondernemer.