Veel meer maaltijden besteld via Deliveroo in 2020

Veel meer maaltijden besteld via Deliveroo in 2020

Deliveroo, dat naar de beurs in Londen gaat, heeft in het coronajaar 2020 volop geprofiteerd van de grote vraag naar maaltijdbezorging. Via het platform, dat ook in Nederland actief is, nam de totale waarde aan bestellingen vorig jaar met 64 procent toe tot 4,1 miljard pond, omgerekend bijna 4,8 miljard euro.

De maaltijdbezorger zegt dat dit komt door meer nieuwe klanten en door bestaande klanten die actiever waren. Het bedrijf begon in het Verenigd Koninkrijk ook met een bezorgdienst voor boodschappen. De onderliggende brutowinst sprong met bijna 90 procent omhoog tot 358 miljoen pond.

Gewaardeerd op meer dan 7 miljard dollar

Er is nog geen datum bekend voor de beursgang, die een van de grootste in Londen in jaren kan worden. De onderneming werd bij een financieringsronde in januari door investeerders al gewaardeerd op meer dan 7 miljard dollar. Daarmee is het bedrijf in enkele jaren flink in waarde gestegen. In 2017 werd aan het Brits-Nederlandse Just Eat Takeaway, moederbedrijf van Thuisbezorgd, nog een prijskaartje van 2 miljard dollar toegekend.

Gerechtelijke nederlaag

Het bedrijf is sinds 2015 actief in Nederland. In februari leed Deliveroo bij het gerechtshof in Amsterdam nog een nederlaag. Het hof oordeelde dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zelfstandige ondernemers zijn, maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst.

In 2019 kwam de rechtbank Amsterdam al tot hetzelfde oordeel in de zaak die door vakbond FNV was aangespannen. Deliveroo ging in hoger beroep tegen die uitspraak.

Just Eat Takeaway

Eerder meldde ook Just Eat Takeaway een flinke toename van het aantal bestellingen in 2020: 42 procent meer dan een jaar eerder. In totaal kwamen er 588 miljoen binnen en topman Jitse Groen gaat er vanuit dat de groei in 2021 nog verder versnelt.