Grote corona-uitbraak Hotelschool Maastricht bij eerstejaars

Grote corona-uitbraak Hotelschool Maastricht bij eerstejaars
Hotelschool Maastricht

Van de 180 eerstejaarsstudenten die in februari zijn begonnen bij de Hotelschool Maastricht zijn 103 positief getest op het coronavirus. Het gaat daarbij om de extra besmettelijke Britse variant, zegt hoofd infecties Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg naar aanleiding van berichtgeving op de website van de Limburger.

Volgens Hoebe begon het allemaal met een feestje tijdens de introductieweek van de kersverse eerstejaars in februari. Op 14 februari haalde de school de GGD erbij, na de eerste meldingen over corona. Sindsdien heeft de GGD 166 eerstejaars getest, van wie er 103 corona bleken te hebben. Dat is 62 procent van de geteste studenten. Eind februari stopte de school tijdelijk met het praktijkonderwijs en werden de lessen online gegeven.

Besmetting niet in onderwijsgedeelte

'Zo'n aantal van 62 procent is heel hoog', zegt Hoebe in De Limburger. De uitbraak vond niet plaats in het onderwijsgedeelte, waar de coronamaatregelen volgens Hoebe goed gehandhaafd worden. Het virus sloeg toe op de studentencampus. 'Bij jongeren liggen de prioriteiten op het gebied van de coronamaatregelen niet hoog', constateert Hoebe. Dat blijkt volgens hem ook uit het feit dat de laatste weken landelijk gezien de meeste besmettingen zich voordoen bij jongeren tussen de 20 en 30 jaar.

Hij benadrukt dat campusbeheerder Holland2Stay en de school alle maatregelen treffen om besmettingen te voorkomen. 'Maar het is ontegenzeggelijk dat de jongeren de coronamaatregelen niet goed naleefden. Bovendien zijn er gedeelde keukens en de jongeren droegen vaak geen mondkapjes.'

De positief geteste studenten zijn in quarantaine gegaan. In alle gevallen betrof het de zeer besmettelijke Britse variant. Veertien studenten zijn om uiteenlopende redenen niet getest.

De uitbraak lijkt op zijn retour, zei Hoebe. Hotelschooldirecteur Ad Smits laat in een reactie weten dat van de 103 positief geteste studenten de meesten weer klachtenvrij zijn. 'Iedere besmetting is er een te veel, maar ik ben blij dat de afgelopen week nog maar zes besmettingen zijn vastgesteld', aldus Smits. 'Gelet op de ontwikkelingen heb ik er vertrouwen in dat we op niet al te lange termijn weer praktijkonderwijs kunnen aanbieden.'