Op deze datums staan de cafés en restaurants voor opening gepland

Op deze datums staan de cafés en restaurants voor opening gepland
Terras van Local

De opening van restaurants staat gepland op 5 juni, mits de coronacijfers dit toelaten. Dit blijkt uit het vijfstappenplan van de Rijksoverheid.

De 1e stap in het openingsplan was op 28 april 2021. Op die dag gingen de  terrassen (beperkt open van 12 tot 18 uur) en winkels weer open. En werd de avondklok afgeschaft. 19 mei volgde stap twee met ruimere openingstijden voor buiten: van 6 tot 20 uur.

De 2e stap zou eigenlijk  op 11 mei worden gezet. Maar het kabinet besloot op 3 mei dat dit nog te vroeg was.

Mondkapje en thuiswerken

Het loslaten van maatregelen zoals thuiswerken, het dragen van een mondkapje waar dit verplicht is en de basisregels, is nu voorzien in stap 6. Hier is nog geen datum voor.

Verantwoorde stappen

Voor het openingsplan kijkt het kabinet steeds naar wat er verantwoord is. En naar wat heel belangrijk is voor de samenleving. Daarom:

  • is er buiten eerst meer mogelijk buiten, en daarna pas binnen;
  • kunnen sport en culturele activiteiten eerst wat meer zonder publiek, daarna pas met publiek;
  • worden de groepen steeds wat groter.
  • In het openingsplan staat niet alles helemaal uitgewerkt. Als een stap wordt gezet, zal er ook bekend gemaakt worden wat er precies gaat veranderen. En onder welke voorwaarden.

Vaccinatie, basisregels en testen

Hoe minder mensen er met corona in het ziekenhuis liggen, hoe sneller er meer mogelijk wordt. Daarom zijn vaccineren, de basisregels houden en testen heel belangrijk, zo meldt Rijksoverheid. Opening van de samenleving hangt hiermee dus ook samen.

Testbewijzen in restaurants

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wetsvoorstellen voor de quarantaineplicht en de coronatoegangsbewijzen voor onder meer restaurants. Daarmee gaan de wetten begin juni in. Ook de tijdelijke wet coronamaatregelen is met drie maanden verlengd.

5 juni: horeca voor uiteten open

Op 9 juni staat de opening van restaurants gepland. Met toegangstesten is dan meer mogelijk. Ook doorstroomlocaties voor binnen staan dan gepland. Culturele instellingen zouden de deuren weer mogen openen en huishoudens mogen maximaal vier gasten thuis ontvangen. Het kabinet overweegt om de volgende versoepelingen niet op woensdag 9 juni, maar al op zaterdag 5 juni te laten ingaan. Dit zou betekenen dat restaurants vier dagen eerder open mogen. Echter is er nu ook sprake van dat zowel de natte als de droge horeca op deze dag de deuren mag openen.

30 juni: overige horeca open

Wanneer dit niet doorgaat, dan staat 30 juni als datum dat alle horeca de deuren weer mogen openen. Ook evenementen zijn dan weer toegestaan en de groepsgrootte gaat naar zes personen.

21 juli: groepsgrootte weer uitgebreid

Vanaf 21 juli wordt de groepsgrootte opnieuw uitgebreid. Ditmaal naar acht personen.