Inkomsten moederbedrijf Booking.com begin 2021 gehalveerd

Inkomsten moederbedrijf Booking.com begin 2021 gehalveerd

Booking Holdings, het moederbedrijf van het Nederlandse Booking.com, heeft in het eerste kwartaal nog altijd te lijden gehad onder coronabeperkingen. De omzet halveerde ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar, toen lockdowns slechts in de laatste weken van de verslagperiode de resultaten beïnvloedden. Ook leed de Amerikaanse eigenaar van vakantiesites een fiks verlies.

De omzet van het moederbedrijf van Booking.com bedroeg in het afgelopen kwartaal 1,1 miljard dollar. Het nettoverlies was met 55 miljoen dollar veel minder fors dan het negatieve resultaat van 699 miljoen dollar een jaar eerder.

Personeelsbestand Booking.com 'blijft niet  gespaard'

Maar dat was vooral te danken aan eenmalige meevallers, waaronder een opwaardering van de belangen die het bedrijf heeft in een paar Chinese internetbedrijven. Het operationeel verlies, dus wat het bedrijf tekort komt na aftrek van de kosten, werd juist iets groter. Hier ging het om een verlies van 311 miljoen euro, tegenover 309 miljoen euro een jaar eerder. Booking Holdings kondigde vorige zomer al aan een kwart van zijn 17.000 werknemers te ontslaan wegens de malaise in de reissector, waarbij ook het Nederlandse personeelsbestand niet gespaard zou blijven.

booking.com

Booking is voor zijn inkomsten onder andere afhankelijk van commissies op hotel- en kamerreserveringen via zijn sites. Die daalden met een vijfde. Ook advertentie-inkomsten bij de prijsvergelijkingssite Kayak liepen terug. Ondanks de verliezen ziet topman Glen Foger van Booking Holdings signalen dat de reisbranche aan het herstellen is. Dat is volgens hem dan vooral het geval in de Verenigde Staten. Hier zijn al veel grotere delen van de bevolking gevaccineerd tegen het coronavirus. Bovendien is de markt voor binnenlandse vakanties in de VS erg groot.