EK-schermen over twee weken opnieuw op agenda burgemeesters

EK-schermen over twee weken opnieuw op agenda burgemeesters

Het Veiligheidsberaad en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) bespreken op 14 juni opnieuw of mensen in de horeca op schermen naar de laatste EK-wedstrijden mogen kijken.

Het gaat dan niet om grote schermen in parken en pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven sowieso verboden. 'Vijfduizend mensen op grote pleinen moet je niet willen', zegt voorzitter Hubert Bruls van het beraad - de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's - maandag.

Schermen als cijfers blijven dalen

Volgens Bruls moet het over twee weken dan wel goed gaan met de coronacijfers. Alleen als het aantal besmettingen verder blijft dalen, kunnen schermen worden opgetuigd. Ook is de openbare orde van invloed. De burgemeesters willen geen massa's hossende mensen op de been. "We zetten alles op een rijtje", aldus Bruls. Mogelijk kunnen voetbalfans vanaf de kwart- of halve finales samen naar de EK-wedstrijden kijken op terrassen.

Wedstrijden om 21:00 uur

Schermen en 'live-entertainment' zijn bij de eerste twee wedstrijden sowieso niet mogelijk omdat die pas om 21.00 uur beginnen. Kroegen moeten vanwege de coronamaatregelen om 22.00 uur sluiten. Dan moeten de cafés in de rust alle bezoekers naar huis sturen en dat kan weer problemen opleveren voor de openbare orde.

Bij de derde wedstrijd (op 21 juni) wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in principe ook geen schermen toestaan. 'Dat is het uitgangspunt', maar hij geeft aan wel bereid te zijn hierover later verder te spreken. In principe wil hij pas schermen overwegen als de stappen 4 en 5 van het openingsplan op 30 juni zijn ingegaan. Hij trekt hierin een lijn voor heel Nederland.

Boa's

Het afbouwen van de coronamaatregelen maakt het werk voor bijzonder opsporingsambtenaren (boa's) niet makkelijker. Door de versoepelingen zijn de regels lastiger te handhaven, stelt Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Stel dat het Nederlands elftal het goed doet en wint en dat mensen dat dan buiten gaan vieren, hoe moeten wij dat handhaven?