Belg mag wel samen op groot scherm naar het EK kijken

Belg mag wel samen op groot scherm naar het EK kijken

België gaat woensdag weer wat verder van het slot. Net op tijd voor het Europees kampioenschap voetbal, dat Belgen in een flinke groep op grote schermen mogen bekijken.

Het inenten vlot goed en het aantal Belgen dat besmet raakt of in het ziekenhuis belandt blijft maar dalen. Daarom worden de coronaregels flink versoepeld. Zo mag de horeca voor het eerst sinds oktober ook binnen gasten ontvangen, net als buiten tot 23.30 uur 's avonds. Bioscopen, casino's en binnenspeeltuinen gaan weer open. Knuffelen mag met meer mensen dan alleen een enkele directe naaste. En wie wil mag weer een dag per week naar kantoor of werkplaats.

EK op groot scherm

Met hun eigen Rode Duivels als een van de favorieten voor de EK-winst, hoopten veel Belgen er vooral ook op te mogen samendrommen voor een groot scherm. Dat mag binnen met 200 man en buiten zelfs met dubbel zoveel.

Plaats reserveren

Kijkers stuiten wel op een aantal regels. Een kroegbaas of andere organisator die een scherm neerzet, mag niet zomaar iedereen verwelkomen. Bezoekers moeten een plaats reserveren. Waar wat wordt geschonken, mogen gasten alleen aan een tafeltje zitten. En de kijkers moeten worden afgeschermd, zodat anderen niet zomaar kunnen aansluiten of meekijken.

Nederland

In Nederland beslist het Veiligheidsberaad en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) op 14 juni opnieuw of mensen in de horeca op schermen naar de laatste EK-wedstrijden mogen kijken.

Het gaat dan niet om grote schermen in parken en pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven sowieso verboden. ‘Vijfduizend mensen op grote pleinen moet je niet willen’, zegt voorzitter Hubert Bruls van het beraad – de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s – maandag.

Schermen als cijfers blijven dalen

Volgens Bruls moet het over twee weken dan wel goed gaan met de coronacijfers. Alleen als het aantal besmettingen verder blijft dalen, kunnen schermen worden opgetuigd. Ook is de openbare orde van invloed. De burgemeesters willen geen massa’s hossende mensen op de been. 'We zetten alles op een rijtje', aldus Bruls. Mogelijk kunnen voetbalfans vanaf de kwart- of halve finales samen naar de EK-wedstrijden kijken op terrassen.

Wedstrijden om 21:00 uur

Schermen en ‘live-entertainment’ zijn bij de eerste twee wedstrijden sowieso niet mogelijk omdat die pas om 21.00 uur beginnen. Kroegen moeten vanwege de coronamaatregelen om 22.00 uur sluiten. Dan moeten de cafés in de rust alle bezoekers naar huis sturen en dat kan weer problemen opleveren voor de openbare orde.

Bij de derde wedstrijd (op 21 juni) wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in principe ook geen schermen toestaan. ‘Dat is het uitgangspunt’, maar hij geeft aan wel bereid te zijn hierover later verder te spreken. In principe wil hij pas schermen overwegen als de stappen 4 en 5 van het openingsplan op 30 juni zijn ingegaan. Hij trekt hierin een lijn voor heel Nederland.