Eigenaar Wijnbar Walsjérôt gaat na studie 500 kazen serveren

Eigenaar Wijnbar Walsjérôt gaat na studie 500 kazen serveren

In wijnbar Walsjérôt kunnen gasten zelf tappen van alle 70 flessen wijn die open staan. Om de wijnen te begeleiden serveert Walsjérôt bites, waaronder originele kaasplankjes. Eigenaar Jelle Stelpstra wil graag alle 500 kazen uit zijn studieboek voorbij zien komen

'Ik heb een passie voor wijn. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je Walsjérôt begint', vertelt Jelle Telpstra enthousiast. 'Bijna net zo leuk, vind ik kaas en natuurlijk vooral in combinatie met wijn.' Dat is de reden dat Telpstra besloot om zijn kaaskennis te verdiepen en een gastronomische kaascursus te gaan volgen. In die cursus wordt niet alleen stilgestaan bij het maken van kaas, maar ook bij het herkennen van kazen en het maken van goede smaakcombinaties.

500 favoriete kazen

De basis voor de cursus vormde het boek 500 favoriete kazen. 'Ik ben geslaagd voor het examen, maar tijdens het studeren op al die kazen, bedacht ik me dat er nog zoveel kazen zijn die ik nog niet heb geproefd. Ik besloot dat dit een nieuw projectje moest gaan worden: ik wil alle 500 kazen een keer in Walsjérôt hebben geserveerd, zodat ook mijn gasten mee
kunnen proeven.'

Dat plan gaat hij nu uitvoeren. In samenwerking met Betty Koster (kaasdocent, schrijfster van het boek en eigenaresse van Fromagerie l’Amuse) gaat Walsjérôt elke week een andere kaas serveren met bijpassende wijn. Jelle heeft zichzelf een paar regels opgelegd: 'Ik ga alle kazen op alfabetische volgorde af en ik mag een kaas alleen overslaan als ‘ie even niet leverbaar is, bijvoorbeeld door het seizoen. Dan komt ‘ie in het juiste seizoen alsnog aan bod. Is de kaas in Nederland gewoon niet verkrijgbaar? Dan moet ik op jacht naar mogelijkheden om ‘m toch in Nederland te krijgen. Desnoods ga ik ‘m zelf halen', legt de horecaondernemer uit.

Proeven

Iedereen die het leuk vindt, kan dus met Jelle mee proeven in Walsjérôt. 'We zorgen elke week voor een leuke kaas-wijn-combinatie en als je dus écht fan bent, moet je gewoon elke week even langskomen om ‘m te proberen. Het leuke aan zowel kaas als wijn, vind ik dat je er verhalen over kunt vertellen. Eigenlijk is er altijd wel een leuk wetenswaardigheidje of een mooie geschiedenis te vinden. Die verhalen gaan we telkens op social media vertellen. Zo krijgen onze volgers dus ook een soort kaascursus. Met 500 kazen te gaan en één kaas per week is de cursus over 10 jaar klaar.'