Sterrenchef op eindexamenevenement horeca opleiding

Sterrenchef op eindexamenevenement horeca opleiding

Eindexamenkandidaten van Summa Horeca laten begin juli op Crafted in Eindhoven zien wat ze de afgelopen jaren geleerd hebben. Top-kok Jermain de Rozario opent het event.

Docent Remy Dekker van Summa Horeca in Eindhoven heeft er zin in. Een mooie zomer lonkt, de pandemie lijkt nu toch echt terrein te verliezen en na de terrassen zijn nu ook de binnenruimtes van de horeca weer open. ‘Hier hebben we lang opgewacht’, vertelt hij. ‘Het komt ook goed uit voor onze eindexamenkandidaten. Ze kunnen meteen aan de slag op terrassen, in restaurants en in hotels. De horeca kan weer haar rol als huiskamer van de samenleving gaan vervullen.’

Crafted

Tijdens het evenement Crafted, van 1 tot en met 4 juli in winkelcentrum Heuvel in Eindhoven, laten onder meer horeca-, interieur- en patisseriestudenten zien wat ze de afgelopen jaren hebben geleerd. Het evenement wordt sinds 2018 gehouden om de afstudeerders van mbo-instelling Summa College in het zonnetje te zetten. In 2020 was het evenement vanwege de pandemie alleen online, dit jaar zijn de prestaties van de eindexamenkandidaten zowel in levende lijve als op internet te zien.

Sterrenchef Jermain de Rozario, van het gelijknamig restaurant in Helmond, opent Crafted; De Rozario is zelf oud-student van Summa Horeca.

De studenten van de horeca-opleiding laten in Heuvel Eindhoven belangstellenden niet alleen proeven en ruiken aan ter plekke bereid eten, maar schenken ook een drankje, vertellen eerstejaars Fabienne van den Broek (17) en Kim Bijnen (20) van de opleiding Leidinggevende in de bediening.

Likeur van de smaaklessen

‘We hebben speciale likeuren ontwikkeld’, vertelt Bijnen. ‘Die delen we aan het publiek in de Heuvel uit.’ De likeuren zijn gemaakt tijdens speciale smaaklessen, vertelt Dekker. ‘Waarbij we naast inhoud ook kijken naar presentatie en taal’, vertelt hij. ‘Ik ga voor – wat ik noem – een love potion van kersen, vanille en rozenblaadjes, aldus Van den Broek. Ik denk dat dit goed van pas komt op Crafted. En de Veghelse kan het weten. Want Van den Broek werkt al sinds haar veertiende in de horeca en heeft wat je ‘echt horecabloed’ zou kunnen noemen. Ik steek de handen uit de mouwen in de foodtruck van de vriendin van mijn pa: de Bus van Zus. En mijn tante runt in Uden een vestiging van Gossiemijne, een regionale keten van bistro’s en tappasbars.

De beide meiden zijn ondanks onder meer de lange dagen en een gemiddeld salarisniveau enthousiast over de horeca. Ik denk dat ik op latere leeftijd ook goed in deze branche kan werken, zegt Bijnen. Er zijn tenslotte ook mooie specialisatiemogelijkheden.

Remy Dekker wijst op het tekort aan personeel in de horeca. Recent bleek tevens dat tijdens de pandemie het aantal horecazaken niet is afgenomen, maar juist gestegen. Er is altijd een baan voor afgestudeerden, zegt hij. Hij vertelt ook over een project van Summa Horeca met hotelketen Van der Valk in Eindhoven, Gilze en Stein. Studenten krijgen naast een gegarandeerde stage, bij gebleken geschiktheid, na afloop automatisch een baan.

Eetbare kunst

Op Crafted kunnen bezoekers ook proeven van eetbare kunst van top-koks en -patissiers. Verder is er een uitgebreid aanbod van onder meer streekproducten en is er aandacht voor trends als ingrediënten die het milieu minder belasten. Een voorbeeld is lupine. Dit alternatief voor soja put de bodem veel minder uit en is rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Verder is er onder meer aandacht voor een andere trend, Cold Brew: koude koffie. Dekker: Er komt bij  koude koffie een heel ander smaakpalet vrij dan als de drank warm wordt gezet.