Factuur Buma/Sena en Videma als Covid-compensatie fors lager

Factuur Buma/Sena en Videma als Covid-compensatie fors lager

Horecaondernemers betalen over de periode van lockdown in 2021 ook minder aan Buma, Sena en Videma. Eerder werden er voor 2020 al afspraken gemaakt hierover, maar ook in 2021 vindt compensatie plaats. Hoe zit het?

De compensatie geldt ook voor bedrijven waarvan één onderdeel verplicht moest sluiten en waarvoor auteursrechten betaald moesten worden.

De afspraken voor compensatie 2021

  • In verplicht gesloten sectoren – zoals restaurants en cafés - met commercieel publiekstoegankelijke ruimten vindt 100% compensatie van de licentievergoeding plaats over de door de Rijksoverheid verplicht gesloten periode als gevolg van Covid-19 in 2021. Horecabedrijven mochten 28 april buiten weer gasten ontvangen, binnen was dit op zaterdag 5 juni. Indien er sectoren zijn die op grond van de verplicht gesloten periode 15 december tot en met 31 december 2020 nog niet gecompenseerd zijn door Buma en Sena, zal een aanvullende compensatie door Buma en Sena worden meegenomen in de afhandeling van de compensatie over de verplicht gesloten periode in 2021.
  • Voor alle commerciële instellingen met publiekstoegankelijke ruimten waarbij sprake is van specifieke verplicht gesloten bedrijfsonderdelen op last van de Rijksoverheid, vindt compensatie plaats van 100% van de desbetreffende licentievergoeding over de verplicht gesloten periode welke staat vermeld op Rijksoverheid.nl. Hieronder vallen bijvoorbeeld licenties voor het gebruik van muziek- en/of TV in het horeca- en fitnessgedeelte van een hotel, de recreatiesector, zwembaden, tuincentra en detailhandel.

Komt er opnieuw een lockdown in 2021, dan volgt er een nieuw overleg. Dit resultaat heeft KHN samen met partners als Inretail, Bovag, Hiswa, Recron en MKB Nederland bereikt.

Over de facturatie voor 2021

Namens Buma en Sena factureert KHN (met korting) aan leden die zich voor de muziekregeling hebben aangemeld. Naar verwachting zal er vanaf de tweede helft van juli worden gefactureerd.

Videma heeft aangeven dat ze de facturering snel in gang gaan zetten. Zoals het er nu naar uitziet worden de facturen voor cafés en cafetaria’s in week 25 verzonden. Hotels ontvangen hun factuur naar verwachting in week 26.