Cateraars richten zich op terugkeer naar kantoor na de zomer

Cateraars richten zich op terugkeer naar kantoor na de zomer
John v/d Bunt - Appel Rosmalen

Cateraars richten zich op de terugkeer naar kantoor na de zomervakantie. Dit zeggen Sodexo, Appèl en Albron. Donderdag meldden bronnen in Den Haag dat het kabinet vanaf 26 juni het advies om thuis te werken deels intrekt.

Albron zegt verrast te zijn door de mogelijke terugkeer. 'Dat we zo snel weer naar kantoor gaan, had ik niet zien aankomen', aldus commercieel directeur Mark Hartmans. Toch verwacht het bedrijf niet direct overspoeld te worden met werk. 'Eind juni is vanwege de zomervakantie altijd een rustige periode in de cateringbranche. We verwachten de drukte vooral eind augustus en begin september.'

Restaurants cateringbedrijven

Algemeen directeur van Appèl Hans van Veen zegt dat de restaurants van het cateringbedrijf al een aantal weken steeds voller raken. Toch zegt Appèl, dat veel in het onderwijs werkt, dat de grote drukte pas na de zomer volgt. 'Maar door het feit dat bedrijven het thuiswerken ook in de toekomst gedeeltelijk willen aanhouden, zal het zeker niet op het oude niveau terugkeren', aldus de cateraar.

Sodexo zegt het 'geweldig' te vinden dat de versoepelingen mogelijk zijn. 'En dat het persoonlijke contact op de werkvloer, dat iedereen zo gemist heeft, binnenkort weer kan.' Sodexo zag het werk het afgelopen jaar afnemen. 'Daarom hebben we vorig jaar helaas een deel van onze mensen moeten laten gaan en zoveel mogelijk begeleid naar ander werk.'

Ontslaan medewerkers

Ook cateraars Appèl en Albron moesten het afgelopen jaar personeel ontslaan. Nu de cateringbranche weer langzaam opstart, staan er weer vacatures uit. 'Op het moment zijn we ongeveer een derde van de medewerkers waar wij eerder afscheid van hebben genomen weer aan het aannemen', aldus Van Veen van Appèl.

Douwe Egberts, dat de koffiemachines voor veel bedrijven faciliteert, zegt klaar te zijn om het koffiegebruik van de terugkerende werknemers te faciliteren. 'Nu is het meestal het geval dat er per verdieping maar één of enkele koffiemachines in gebruik zijn. Wanneer er opgeschaald wordt, betekent dit in de praktijk vaak dat weer alle koffiemachines in gebruik worden genomen.' Het bedrijf vindt het moeilijk te voorspellen wanneer dat zal gebeuren.

Versoepelingen

De cateringbranche had veel last van de aangescherpte coronamaatregelen, vertelden bedrijven vorig jaar al. Zo moesten bedrijfsrestaurants weer sluiten en gaven opdrachtgevers contracten terug.

Vrijdag hakt het kabinet de knoop door over het naar voren halen van de versoepelingen die gepland stonden voor 30 juni. Het gaat onder meer om de verruiming van de regels voor de horeca en thuisbezoek, en het weer toestaan van evenementen. Maar ook de mondkapjesplicht en het thuiswerken liggen op tafel.