Jan Willems en Alida van Dellen, Piepers en Paupers, openen Family Appelscha

Jan Willems en Alida van Dellen, Piepers en Paupers, openen Family Appelscha

Het ondernemersduo Jan Willems en Alida van Dellen, dat vorig jaar Piepers en Paupers opende, gaat in maart 2022 een nieuwe zaak starten onder de franchise-vlag van Family. Het nieuwe 'Family Appelscha' wordt een familierestaurant, 'met afhaal en waar de frituur centraal staat.'

Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat Jan Willems en Alida van Dellen, na de verkoop van hun roemruchte Alida's Smulpaleis in Roden, naar Veenhuizen trokken om daar Piepers en Paupers te openen.

Piepers en Paupers aan grens van groei

'En het gaat hier hartstikke goed', vertelt Jan Willems. 'De omzetlijn gaat bij wijze van spreken kaarsrecht omhoog, maar we lopen wel tegen het maximum aan van de mogelijkheden hier.' De zaak van Willems en Van Dellen bevindt zich in een monumentaal pand. 'En dat levert veel beperkingen op, qua uitbreiding, verbouwing en ook terras bijvoorbeeld.'

Maar daarnaast wil het ondernemerspaar de opbrengst van de verkoop van Alida's Smulpaleis herinvesteren. 'En ik heb al jarenlang goed contact met Ralph Markwat, we sparren en overleggen regelmatig, we hebben zelfs gesprekken gevoerd om Alida's onder te brengen bij Family,  en daarom kiezen we voor Family voor onze nieuwe zaak.'

Het wordt geen cafetaria met grote schermen en vitrines met snacks; dat vind ik zó achterhaald”

Het nieuwe Family Appelscha, dat in maart moet openen, wordt 'een familierestaurant waar de frituur centraal staat. Wel een fastserviceformule, maar helemaal naar het idee van Willems en Van Dellen.

'Dus alleen vers gesneden frites. Zolang de fabrikanten niet de kwaliteit kunnen leveren die wij zelf nastreven, blijven we zelf onze frieten snijden en kopen dit in bij lokale en/of regionale partijen', aldus Jan Willems. Maar er is meer. 'Er zullen ook  geen schreeuwende schermen komen of vitrines met snacks: dat vind ik zo achterhaald. Ik vind het mooi als je gasten kan ontvangen, hen een tafeltje biedt en de kaart geeft. Hoe leuk is dat? '

Piepers en Paupers
Jan Willems en Alida van Dellen bij Piepers en Paupers. Foto: Aernout Steegstra

En ook de afhaalfunctie wordt anders. 'Het hele pand wordt nu verbouwd', aldus Willems. 'En aan de achterkant, bij de parkeergelegenheid, komt een afhaal.' Maar gasten kunnen alleen online bestellen of bij de zaak bij een bestelzuil. Niet meer aan de balie of telefonisch. Je voorkomt zo onrust, fouten en je vermindert kassahandelingen. Hoe minder cash in de zaak hoe beter, wat mij betreft.'

Family om te leren delegeren

Er is ook bewust gekozen om niet zelfstandig, maar onder de vlag van Family te opereren, legt Jan Willems uit. 'Kijk, wat wij nu doen, vinden we heel leuk. Alleen we zijn er 13 tot 14 uur per dag mee bezig. Dat is op de lange termijn niet vol te houden natuurlijk. En daar komt Family om de hoek kijken. Zij gaan ons helpen dingen uit handen te geven, daar ben ik namelijk zelf niet heel goed in.'

Dus Piepers en Paupers zal gerund gaan worden door Lianne Gout: 'Zij werkt al 10 jaar bij ons', aldus Willems. 'En in Appelscha zal Alida de frituurders opleiden en ik ga alles aan de achterkant doen', met een lach: 'Het rotwerk, zoals ik het maar noem.' En dus ook de verse friet snijden. 'Als er een fabrikant komt die aan onze minimale kwaliteitseisen voldoet, zullen we heus wel overwegen om over te stappen. Maar tot die tijd doen we het mooi zelf.'