Bierbrouwer Nevel start crowdfunding om noodgedwongen verhuizing te financieren

Bierbrouwer Nevel start crowdfunding om noodgedwongen verhuizing te financieren

Bierbrouwerij Nevel wil door middel van crowdfunding de verhuizing financieren naar Nijmegen Noord. De brouwerij is momenteel gelegen op het Honigcomplex in de stad, maar moet gedwongen verhuizen vanwege de sloop van het complex in januari 2022. In totaal moet de brouwerij minimaal €130.000, met een maximaal doel van €260.000 ophalen.

Met de crowdfunding wil de brouwerij, die dit jaar ‘Het Beste Bier van Nederland 2021’ won, een aantal dingen financieren, zoals de verhuizing van de brouwerij, maar ook uitbreiding van installaties, een nieuw proeflokaal in het centrum van Nijmegen en het onafhankelijk maken van de huidige bancaire lening.

Nevel wil dat het liefst voor elkaar krijgen zonder afhankelijker te worden van de bank. Daarom doet het een oproep aan iedereen die zich betrokken voelt bij Nevel mee te investeren in de toekomst van de brouwerij. Er is binnen 5 dagen al ruim €180.000 opgehaald van het totale doelbedrag van €260.000. 'En dat terwijl we net pas online zijn gegaan', aldus Mattias Terpstra, eigenaar van Nevel.

Circulaire brouwerij starten

De droom is een volledig circulaire brouwerij, een brouwboerderij die draait op eigen grondstoffen, met een voedselbos voor ingrediënten als fruit, kruiden en hop. Kortom, alles van eigen grond. 'Met ter plekke een proeflokaal annex restaurant, waarbij ook alle afvalstromen op het eigen land blijven. Om te demonstreren dat de noodzakelijke voedseltransitie mogelijk is. Dat is ons grote doel.'

Om dit doel te kunnen verwezenlijken heeft Nevel Wild Ales de hulp nodig van liefhebbers. 'We zijn reeds gestart met een crowdfunding via CrowdAboutNow. Zoals gezegd zijn we op de goede weg, maar kunnen alle hulp hard gebruiken.' Geïnteresseerden kunnen op twee manieren meedoen: door middel van een lening tegen rente of door een voorverkoop. Bij de voorverkoop krijg je als investeerder twee unieke houtgerijpte bieren die speciaal voor crowdfunders gebrouwen zijn.

Naar verwachting zal de brouwerij medio november gaan starten met de verhuizing. Terpstra hoopt dat de financiering binnen een paar weken rond is. 'Vanaf dan kunnen we echt gaan beginnen met plannen maken.'