Floor van Ede genomineerd voor Wijnvrouw van het Jaar 2021

Floor van Ede genomineerd voor Wijnvrouw van het Jaar 2021
V.l.n.r Clarissa Slingerland, Floor van Ede, Barbera Verbeek en Peter van Houtert. Fotocredits: Frank de Roo.

Floor van Ede is als vierde en laatste genomineerd voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2021. Dit werd bekendgemaakt door initiatiefnemers Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland in het Central Park in Voorburg tijdens een lunch met speciale aandacht voor wijn.

De jury vindt Floor van Ede een wijnvrouw in hart en ziel. 'Al 40 jaar staat zij bekend om haar stabiliteit, harde werken, honger naar nieuwe kennis, het stimuleren van overdracht van kennis bij haar personeel, haar tomeloze inzet in haar restaurants en altijd weer ambitie hebben voor nieuwe  projecten.'

Floor van Ede

Floor van Ede heeft in 1980 haar baan als lerares Aardrijkskunde opgezegd om op 27-jarige leeftijd, samen met een compagnon, Brasserie van Baerle in Amsterdam te beginnen. Later volgden restaurants Zabar’s, Le Zinc-et-les-Dames, !Zest en L’Entrecôte-et-les-Dames. In coronajaar 2020 bestond Brasserie van Baerle, waarvan zij al geruime tijd enig eigenaar is, 40 jaar.

Gedurende die 40 jaar heeft zij zich op vele manieren ingespannen om de kennis over en de belangstelling voor wijn te bevorderen. Dat deed zij door het volgen van cursussen en trainingen (zoals register-vinoloog bij de Wijnacademie), zelfstudie en het bezoeken van proeverijen.

In haar restaurants presenteert zij een uitgelezen wijnkaart die zich kenmerkt door compactheid, kwaliteit en toegankelijkheid. De wijnkaart van Brasserie van Baerle werd in 1994 en 1995 gekozen als beste Wijnkaart van Nederland.

In 2015 ontving het restaurant een Bib Gourmand. Floor van Ede was 20 jaar eigenares van een wijngaard in de Provence die de Côtes du Rhône Village Sablet produceerde die nog steeds bij Van Baerle op de kaart staat.

Vier genomineerden

Naast Floor van Ede werden eerder dit jaar al drie andere wijnvrouwen genomineerd: Elke Wolterink, Nadien Visser en Claudia van Dongen.

Volgens de jury maakt de wijnkennis en deskundigheid van Elke Wolterink haar een wijnvrouw bij uitstek. Als category manager wijn van Plus supermarkten is zij al jarenlang (mede)verantwoordelijk voor welke wijnen Nederland drinkt.

Nadien Visser geeft wijncursussen op verschillende niveaus, doet zelf WSET, is creatief en creëert nieuw wijnwerk voor zichzelf waarbij ze uitgaat van waar de markt om vraagt. Ze is overtuigd gericht op educatie op een grappige en frisse manier.

Claudia van Dongen is vinoloog, wijndocent, organisator van wijnstudiereizen en heeft als adviseur en inkoper bij bekende wijnimporteurs gewerkt.

Juryleden

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2021 bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heiden, Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2021. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar, na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan ook het publiek meestemmen.