Friese horecabedrijven kunnen subsidie krijgen voor luchtbehandelingsapparatuur

Friese horecabedrijven kunnen subsidie krijgen voor luchtbehandelingsapparatuur

Horecabedrijven en bedrijven in toerisme in Friesland die op basis van RIVM-richtlijnen willen (gaan) werken kunnen tot 1 oktober een investeringssubsidie op apparatuur krijgen. Per installatie wordt 50% van de kosten vergoed.

Thierry Beukert van Arco Luchttechniek zegt dat veel Friese bedrijven de voor hen aantrekkelijke subsidieregeling niet lijken te kennen. Daarom probeert hij er op de valreep ruchtbaarheid aan te geven. Een vergelijkbare subsidieregeling in Groningen en Drenthe was onlangs succesvol. Alle beschikbare gelden werden aan bedrijven toegekend.

Beukert: ‘Ik kwam er bij toeval achter dat er nog best veel geld in kas zit, terwijl de regeling op 1 oktober afloopt. Het zou zonde zijn als Friese ondernemers in het toerisme en de horeca de kans missen om met overheidssteun hoogwaardige anti-covid-technologie te installeren. In de meeste gevallen gaat het om een investering van pakweg 2500 tot 4000 euro waar je globaal genomen de helft van terug krijgt.’

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een subsidie moeten bedrijven als rechtsvorm een BV, NV, coöperatie, eenmanszaak, VOF of maatschap hebben en in Friesland gevestigd zijn. De hoogte van de investering die zij doen dient minimaal 2000 euro te zijn. Daar staat een subsidie van maximaal 1500 euro tegenover. Op deze basis kan maximaal drie keer van de regeling gebruik gemaakt worden.

Beukert vindt dat in de horeca te lang onvoldoende aandacht is besteed aan goede ventilatie. Mede vanwege de in wetgeving uitmondende roep om een veilig(er) binnenklimaat neemt de belangstelling voor goede technologie en apparatuur snel toe. ‘We werken op basis van inbouw, maar ook met mobiele en verrijdbare apparatuur. Alles is eenvoudig te monteren, onderhoudsvrij en zuinig in energieverbruik en voorzien van twee jaar garantie.’