'Amsterdam gaat niet actief handhaven op coronapas horeca'

'Amsterdam gaat niet actief handhaven op coronapas horeca'

Amsterdamse horecaondernemers die steekproefsgewijs hun gasten vragen om de coronapas, zullen niet snel een boete krijgen. Dit zegt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

De gemeente Amsterdam gaat alleen ingrijpen bij ‘excessen’ rondom de coronapas in de horeca. Dat zei burgemeester Femke Halsema woensdag 15 september tijdens de gemeenteraad zo meldt het Parool.  Ze kreeg eerder al bijval van Hubert Bruls  van het Veiligheidsberaad.

Demissionair premier Mark Rutte kondigde dinsdag 14 september de komst van de coronapas aan. Alle horeca, groot en klein, moet gasten hierop gaan controleren. Zowel binnen als buiten.

Als een horecaondernemer één op de tien gasten om een coronatoegangsbewijs vraagt, hoeft deze zich niet al te veel zorgen te maken om een boete. De burgemeester zei woensdag tijdens de raad alleen in te grijpen bij excessen. Bijvoorbeeld wanneer er ‘honderden mensen’ in cafés staan na sluitingstijd.

‘Wij hebben in het veiligheidsberaad en in de veiligheidsregio afgesproken dat we alleen handhaven bij exces. En dat verandert niet,’ aldus de burgemeester. Dat de gemeente niet actief gaat handhaven, komt mede door tekorten aan boa’s en agenten waar de stad al langer mee kampt.

De Nederlandse Boa Bond en de politiebond ACP hebben ook laten weten dat de coronapas niet te handhaven is. Volgens de boabond is het controleren van coronatoegangsbewijzen in de horeca bovendien niet de taak van boa’s omdat zij zich niet goed kunnen verdedigen ‘op het moment dat het escaleert’.

Nachthoreca langer open?

Burgemeester Halsema deed tijdens de raad ook de oproep om nachthoreca langer open te houden dan de huidige 00.00 uur. ‘Als de coronapas om 23.00 uur werkt, kan die ook werken om 01.00 uur. Dan heeft de sluitingstijd weinig ratio.’