'Horeca kan direct op slot bij weigering controle coronapas'

'Horeca kan direct op slot bij weigering controle coronapas'

De gemeente Nijmegen gaat horecazaken direct sluiten als die nu al aangeven niet op coronatoegangsbewijzen te controleren vanaf zaterdag 25 september. Dat zegt een woordvoerder van burgemeester Hubert Bruls.

Volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad, waar Bruls ook voorzitter van is, zullen waarschijnlijk meer gemeenten volgen.

Dit staat haaks op eerdere berichtgeving waarbij bijvoorbeeld Femke Halsema van Amsterdam liet weten alleen te handhaven bij excessen. Nu zegt ze dat stelselmatige overtreders rekening moeten houden met een sluiting van een week.

Tijdens de vergadering van het Veiligheidsberaad is besproken dat gemeenten horecazaken die weigeren te controleren op de coronatoegangspas (QR-code) zonder waarschuwing kunnen sluiten. Volgens de woordvoerster zagen veel van de 25 voorzitters van veiligheidsregio's dit plan zitten. Maar het is uiteindelijk aan de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Sluiting voor weigeraars

In elk geval in Nijmegen wordt dit plan doorgevoerd. ‘Als je evident zegt: ik doe niet mee, dan gaan we meteen over tot sluiting zodra we dat constateren’, zegt de woordvoerder van Bruls.

Volgens de zegsman volgt een horecazaak wanneer deze aangeeft niet te gaan controleren, opzettelijk de regels niet. 'Dat is anders dan horecazaken die bijvoorbeeld de controle niet goed uitvoeren', meent de woordvoerder.

'Valt wel mee'

Dennis Dekkers, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groot Nijmegen, begrijpt dat de gemeente geen andere keuze heeft dan in te grijpen wanneer de wet wordt overtreden. Wel vindt hij dat, wanneer dit plan wordt doorgezet, over een paar weken moet worden bekeken hoe de handhaving verlopen is en of controle op de coronapassen haalbaar is. Of er daadwerkelijk zaken moeten sluiten, betwijfelt hij. ‘Ik denk dat het wel gaat meevallen.’

Andere gemeentes

De gemeenten Den Haag, Groningen en Utrecht zijn minder stellig over het direct sluiten van horecazaken die controle weigeren, zo geven zij donderdag aan. Woordvoersters van de gemeenten Groningen en Utrecht zeggen per situatie te bekijken welke maatregel nodig is. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt dat hij betwijfelt of horecazaken direct gesloten zullen worden in zijn stad.

>> Zo zit het met de corona-toegangscontrole