Financiële steun nachthoreca blijft ook in vierde kwartaal

Financiële steun nachthoreca blijft ook in vierde kwartaal

Vanaf 1 oktober heeft het kabinet de coronasteunmaatregelen voor ondernemers zoals de NOW en TVL gestopt. Horecaondernemers die worden getroffen door de verplichte nachtsluiting kunnen in het vierde kwartaal van 2021 nog wel een subsidie krijgen voor de vaste lasten.

Nachtclubs en discotheken moeten in ieder geval tot 1 november verplicht dicht tussen 00:00 en 6:00 uur. Horecaondernemers die worden getroffen door deze nachtsluiting kunnen een subsidie krijgen voor de vaste lasten via de VLN, subsidie Vaste Lasten Nachtsluiting horeca.  

Voorwaarden VLN

Ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 minimaal 50% minder omzet maken dan in het vierde kwartaal van 2019, komen in aanmerking voor de subsidie. Daarnaast moet hij in het tweede en derde kwartaal van 2021 de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben ontvangen.

In totaal kan een ondernemer in het vierde kwartaal maximaal € 250.000 steun ontvangen. Voorwaarde is wel dat hij in totaal niet meer dan € 1,8 miljoen overheidssteun voor vaste lasten krijgt tussen maart 2020 en december 2021. Dit is het maximale bedrag dat ondernemers volgens het Europese staatssteunkader mogen ontvangen.

Aanvragen TVLN

De regeling is bedoeld voor horecabedrijven die worden getroffen door de gedwongen nachtsluiting. Maar ook andere bedrijven die voldoen aan de criteria kunnen de subsidie aanvragen.

De regeling wordt uitgevoerd door RVO. Het streven is dat regeling wordt opengesteld in de tweede helft van november. Dit is afhankelijk van verlenging van de mogelijkheid om steun voor 2021 in 2022 te verlenen op grond van het Europese staatssteunkader en goedkeuring van de Europese Commissie.

'VLN is onvoldoende'

KHN is blij dat er een aanvullende oplossing komt voor de nachthoreca, maar heeft aandacht gevraagd voor het volgende:

  • Waarom een beperking in het maximum van de vergoeding op 85%, en waarom een begrenzing van de vergoeding van 250.000? Ondernemers hebben al 1,5 jaar omzetderving. Trek de lijn van de laatste twee kwartalen, waarbij de vergoeding bij de TVL 100% was, door en 'doe niet kinderachtig over het maximum bedrag in het zicht van de haven'.
  • Het maximum van het staatsteunkader blijft 1,8 miljoen. Is er ook onderzocht of er andere, snel uitvoerbare regelingen kunnen worden getroffen waarbij die grens niet geldt?
  • VLN geldt alleen voor het vierde kwartaal van 2021. Wat gebeurt er in 2022 en wat gebeurt er aan de schuldenberg? Hét grote probleem voor een flink aantal horecabedrijven zit er straks in dat ze geen of nauwelijks eigen vermogen hebben maar wel zitten met een enorme schuldenberg.