The Student Hotel breidt uit met zeven nieuwe vestigingen

The Student Hotel breidt uit met zeven nieuwe vestigingen
The Student Hotel Delft

The Student Hotel gaat internationaal verder uitbreiden. De in Amsterdam gevestigde keten krijgt van zijn aandeelhouders, vastgoedinvesteerder Aermont Capital en pensioenuitvoerder APG, een financiële impuls van €300 miljoen.

Met dit verse kapitaal kan The Student Hotel (TSH) nog eens zeven nieuwe hotels met opgeteld zo'n 3000 kamers in Europese sleutelsteden toevoegen aan de bestaande vijftien locaties. Ook gaat het bedrijf verder investeren in IT-systemen.

In heel Europa heeft de groep nu zo'n 11.000 kamers open of in ontwikkeling. In de afgelopen anderhalf jaar heeft TSH, ondanks covid, drie nieuwe hotels geopend: in Bologna, Wenen en Delft.

The Student Hotel is in 2012 opgericht door de Schotse ondernemer Charlie MacGregor, die intussen 17 jaar in Nederland woont en werkt. Zijn keten (450 medewerkers) biedt een combinatie van hotelkamers en kamers voor langer verblijf die bestemd zijn voor studenten en young professionals. Daarnaast zijn er ruimtes voor ontspanning, voor evenementen, voor eten en drinken en om te vergaderen, te studeren of te werken.

The student hotel Amsterdam

'Ik ben heel trots op deze investering', zegt MacGregor in een toelichting op de kapitaalinjectie van €300 miljoen die vastgoedinvesteerder Aermont Capital en pensioenuitvoerder APG doen in zijn bijna 10 jaar oude onderneming. Hij beschouwt dit als een bewijs dat de combinatie van kort en lang verblijf succesvol is. 'Ik heb zin in de komende 10 jaar.'

TSH verwacht de crisis snel te boven te zijn, laat het bedrijf weten. Voor 2022 voorziet de groep een omzet van boven de €100 miljoen, wat daarmee 25 procent boven het niveau van 2019 zou liggen. In 2022 opent de groep nog eens drie hotels, nog los van de nu aangekondigde uitbreiding met zeven hotels. Die drie, samen goed voor ruim 1000 kamers, openen in Madrid, Barcelona en Toulouse.

De nieuwe hotels komen onder meer in Lissabon en Rome. TSH heeft momenteel 15 hotels: twee in Amsterdam en Barcelona, en in elf steden een enkel hotel: Delft, Groningen, Maastricht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Berlijn, Wenen, Parijs, Florence en Bologna. De groep heeft al jaren plannen voor een hotel in Utrecht, maar werd daar al meerdere keren gedwarsboomd door de gemeente.

Succes van hybride model

Ook tijdens de crisis bleef TSH redelijke resultaten boeken, naar eigen zeggen een gevolg van hun hybride model. 'Onze studenten en co-working gasten zijn loyaal geweest. Ons model liet het toe om snel een deel van de kamers die normaal voor toeristen bedoeld waren, ook aan studenten toe te wijzen.' De omzet uit toerisme en zakelijke reizen viel volledig weg, maar studenten moesten toch ergens verblijven. Op deze manier werd dat omzetverlies enigszins gecompenseerd. Zo was de bezettingsgraad sterk, ook in steden waar TSH nieuw was.

In het academisch jaar 2020/2021 was de gemiddelde bezetting over alle vijftien hotels en kamertypes zo'n 51 procent. Nu de wereld langzaam weer opengaat, stijgt de vraag sterk. In september lagen de 'longstay' boekingen (waaronder ook de studenten) alweer op het niveau van 2019, met bezettingen tegen de 100 procent en wachtlijsten voor die kamers. En dat terwijl in de pandemie zo'n 20 procent van de reguliere hotelkamers ook geschikt werd gemaakt voor studenten. Met dit in het achterhoofd voorspelt TSH in het volledige kalenderjaar 2022 een gemiddelde bezetting boven de 80 procent over alle kamers.

IT-investeringen

Een van de nieuwe systemen die wordt geïmplementeerd is een reserveringsplatform waarbij elke gast een ruimte in een TSH voor een bepaalde periode kan reserveren. Van een parkeerplaats of co-werkplek tot vergaderruimte en zelfs de pingpongtafel, die een vaste plek heeft in elk Student Hotel.