De Jonge: 'Economisch beperkende regels eerder weg dan coronapas'

De Jonge: 'Economisch beperkende regels eerder weg dan coronapas'

Coronamaatregelen die 'economisch belemmerend' zijn, worden eerder losgelaten dan het coronatoegangsbewijs, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. 'Die coronapas is hooguit vervelend', aldus de bewindsman hierover in de talkshow Op1.

Het digitale bewijs waarmee mensen toegang kunnen krijgen tot een restaurant of een museum blijft langer in stand dan andere regels, zoals de 75 procent maximale capaciteit voor bepaalde evenementen en de sluitingstijd van middernacht voor horeca.

75 procent en nachtsluiting

'Het eerste waar je hoopt dat je vanaf kunt, is die 75 procent, en de nachtsluiting', aldus De Jonge. Verder wil hij niet te veel vooruit lopen op of het bewijs de hele winter nog getoond moet worden of op andere versoepelingen: begin november weegt het kabinet adviezen van het Outbreak Management Team hierover. Eind vorige week zei de minister nog dat het te vroeg is om de vraag te beantwoorden welke regels eventueel kunnen worden losgelaten.

Het kabinet beslist waarschijnlijk op 5 november over het al dan niet schrappen of aanpassen van de resterende coronamaatregelen.

Coronapas

Met de pas, een QR-code op de smartphone of afgedrukt op papier, bewijzen bezoekers dat ze zijn gevaccineerd, negatief getest of genezen van corona. Het toegangsbewijs fungeert als poortwachter in de horeca, theaters en bij sportwedstrijden.

Loslaten vaste zitplaats en maximale bezetting

KHN is van mening dat het ‘hoe dan ook niet nodig is om zowel de coronapasverplichting als de sluitingstijd te handhaven. De brancheorganisatie weet nog niet of de maatregel nadelig is geweest voor de omzet. ‘We krijgen wel signalen dat in sommige gevallen gasten wegblijven, omdat ze een coronatoegangsbewijs moeten kunnen tonen of omdat ze het te veel gedoe vinden. Of dat groepsreserveringen in (buffet)restaurants worden afgezegd’, aldus de zegsvrouw.

Polsbandjes

KHN noemt het positief dat veel gemeenten/burgemeesters het initiatief voor de polsbandjes omarmen. ‘Alles wat ervoor zorgt dat horecaondernemers met minder operationele zorgen en belasting te maken krijgen en wat zorgt voor meer begrip bij gasten, is welkom.’