Een derde horeca kan door personeelstekort niet normaal draaien

Een derde horeca kan door personeelstekort niet normaal draaien

Voor bijna een derde van de horecabedrijven is het personeelstekort dermate urgent dat ze 'niet normaal' kunnen draaien, blijkt uit onderzoek van databedrijf Intelligence Group. 'Het najaar is - net als het voorjaar - bij uitstek het seizoen waarin mensen een nieuwe baan zoeken. Maar we zien de activiteit na de zomer nog niet aantrekken.'

'Mensen worden echt opgejaagd', vertelt Geert-Jan Waasdorp, directeur van het databedrijf Intelligence Group, in Trouw. 'Recruiters blijven maar duwen om mensen te bewegen een overstap te maken naar een andere baan. Maar mensen worden murw en reageren niet meer.' Eind juni stonden er 327.000 vacatures open, dat was nog niet eerder zo veel, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Die vacatures worden niet makkelijk vervuld omdat maar weinig mensen op zoek zijn naar een (nieuwe) baan. In het derde kwartaal van dit jaar was 10,7 procent van de beroepsbevolking op zoek naar werk, dat zijn 886.000 actief werkzoekenden, 55.000 minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 'Terwijl het najaar - net als het voorjaar - bij uitstek het seizoen is waarin mensen een nieuwe baan zoeken. Maar we zien de activiteit na de zomer nog niet aantrekken', zegt Waasdorp.

personeelstekort

Inmiddels zitten bijna alle sectoren verlegen om personeel. De installatiebranche, de transportsector, de kinderopvang, noem maar op. De horeca spant nog altijd de kroon. Voor bijna een derde van de horecabedrijven is het tekort aan personeel zo groot, dat ze niet normaal kunnen draaien. De deuren gaan later open, restaurants blijven een dag extra dicht of de eigenaar serveert nu ook.