'Eerst geen omzet vanwege corona en nu is personeelstekort de rem'

'Eerst geen omzet vanwege corona en nu is personeelstekort de rem'
Brasserie van Baerle, Amsterdam.

Zelfs een appartementje boven de zaak aanbieden, is niet voldoende om de personeelskrapte bij Brasserie van Baerle in Amsterdam op te lossen. In september was het restaurant op zaterdag en zondag noodgedwongen gesloten.

Als gevolg van de schaarste op de arbeidsmarkt was Floor van Ede genoodzaakt om haar beroemde Amsterdamse brasserie eind augustus twee weken te sluiten. In september was de zaak met een Bib Gourmand alle gehele weekenden dicht. 'Zuur', aldus de ondernemer. ‘Eerst geen omzet vanwege corona en nu zo veel minder door de personeelskrapte.’ En dat terwijl sinds 1 oktober de staatssteun is gestopt.

Zaterdag weer open

Inmiddels zijn wat vacatures ingevuld waardoor sinds 1 oktober Brasserie van Baerle op zaterdag weer open is voor het diner; echter niet voor de lunch. Zondag is de zaak nog dicht.

‘Het gaat langzaam vooruit, maar dat is vooral dankzij de inzet van zzp’ers’, laat ondernemer Floor van Ede desgevraagd weten aan Misset Horeca.

1,5 uur eerder dicht

Nog steeds sluit ze elke dag 1,5 uur eerder dan voor de coronacrisis; toen was de brasserie ook zeven dagen per week open. Ook neemt Van Ede regelmatig minder reserveringen aan dan er stoelen zijn en weigert ze soms partijen in de bovenzaal. ‘We zouden onze private dining room elke dag wel kunnen verhuren, maar dat kunnen we gewoon nog niet aan.’

Niet de enige

Floor van Ede is niet de enige die dit soort drastische beslissingen moet nemen vanwege personeelstekort. Restaurant Lars in Amsterdam heeft de openingsdagen van vijf naar vier teruggeschroefd en knijpt daarnaast fors het aantal couverts. Restaurant In den Rustwat is sinds kort ook een dag extra gesloten en strandpaviljoen Paal 10 (300 stoelen) liet deze zomer soms twee derde leeg. Fuiks Eten en Drinken nam een soortgelijke beslissing. Deze zaak was heel september gesloten. 'We merkten dat het lastiger werd om aan onze eigen kwaliteitsstandaarden te voldoen en plezier in ons werk te houden,' aldus eigenaar Rien Bothof.

Appartement voor nieuwe medewerker

Van Baerle heeft diverse vacatures in kunnen vullen, maar is nog steeds op zoek naar drie tot vier extra mensen. Afhankelijk van voltijd of deeltijd. Van Ede: ‘Ik zoek nog een kok, twee medewerkers in de bediening en versterking van de bedrijfsleiding. Ook leerlingen en stagiaires zijn welkom, want ook hier is sprake van schaarste.’

Als lokkertje voor nieuwe fulltime medewerkers had Van Ede twee zeer betaalbare appartementjes in het pand van het restaurant in de aanbieding. Het betreft 35 vierkante meter woonruimte in Amsterdam Oud-Zuid met zonnig dakterras.

‘Langs die weg heb ik één medewerker kunnen aantrekken, de andere woonruimte is nog beschikbaar. Er is wel zeer veel reactie op gekomen, maar het breekpunt is mijn eis van een dienstverband van 1 jaar voor minimaal 4 dagen. Het is wel veelzeggend dat zelfs in Amsterdam, met de schrijnende woningnood, een appartementje niet genoeg is om vast personeel te werven. Zo dun is de spoeling in de groep die voor een baan in de horeca kiest.’

Steeds vaker zetten ondernemers beloningen in voor nieuwe medewerkers. Stefan Veen, franchisenemer van Gossimijne te Horst en Uden beloofde nieuwe fulltime medewerkers een reis naar Ibiza.

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.