Fuiks Eten & Drinken grijpt in: dag extra dicht, minder couverts en reserveren verplicht

Fuiks Eten & Drinken grijpt in: dag extra dicht, minder couverts en reserveren verplicht

Fuiks Eten & Drinken in Capelle aan de IJssel gaat voortaan een extra dag in de week dicht, zet een max op het aantal couverts voor lunch en diner (96) en maakt reserveren verplicht.

Dit laat eigenaar Rien Bothof weten op de website van het bedrijf in Capelle aan de IJssel.

‘Gasten hebben lang thuis gezeten en willen nu weer uitgebreid en luxe genieten. Dat is fijn. Maar we merken dat sommige gasten steeds minder begrip hebben voor de maatregelen. Sinds de lockdown zijn de lontjes er niet echt langer op geworden.’

Medewerkers uitkafferen

‘Als voorbeeld: het gebeurt de laatste tijd veel te vaak dat iemand zonder reservering binnenloopt en vervolgens onze medewerkers begint uit te kafferen omdat er geen plek is. Onze gastvrouw of -heer moet daarna wel weer vrolijk een tafel gaan bedienen. Dat kost veel energie.’ Reserveren bij Fuiks kan via de website, telefonisch of  bij wijze van spreken zelfs als je voor de deur staat.

1000 uur meer gewerkt

‘Daarnaast zijn we meer tijd kwijt aan triage, het maken van een verplicht floorplan om iedereen te placeren en uiteenlopende wensen. We hebben de afgelopen anderhalve maand maar liefst 1000 uur meer gewerkt dan in dezelfde periode in 2019. Dat is slechts deels op te vangen met extra personeel. Om de werkdruk te verlagen, zijn we voortaan dicht op dinsdag, serveren we niet meer dan 96 couverts per lunch en diner en wordt reserveren verplicht.’

Balans tussen werk en werkdruk

‘Grote beslissingen, maar ik vind dat we het moeten doen. Als werkgever heb je de plicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat gaat niet alleen over corona. Een gezonde balans tussen werk en werkdruk hoort hier wat mij betreft zeker ook bij. Ons team moet plezier in het werk blijven houden en we willen de kwaliteit en gastvrijheid kunnen waarborgen.’

‘Je kunt de werkdruk op verschillende manieren verlagen. We hadden bijvoorbeeld kunnen kiezen om een kleinere kaart te voeren en te werken met halffabricaten. Een zakje met groente in de pan, een biefstuk op de plaat en als je ping hoort, kan de friet in de frituur. Maar dat is niet waar we als Fuiks Eten en Drinken voor staan.’

‘Ik ben ervan overtuigd dat door onze maatregelen de beleving van de gast juist plezieriger wordt. We weten nu dat je komt, we hebben een plan, dus vertrouw ons. We weten wat we doen.’

Coronabesmetting in het team

Afgelopen periode moest Fuik op slot vanwege een coronabesmetting in het team. Ook dit zette Bonhof aan het denken. ‘Ons team is na het weekend straks twee dagen vrij. Dus mocht iemand in contact zijn gekomen met een besmet persoon, heeft diegene een extra dag waarop hij of zij niet bij collega’s in de buurt is om daar achter te komen en preventieve maatregelen te nemen. Met gemiddeld 15 tot 20 personeelsleden in de roulatie per dag, kan dat een groot verschil maken. Daarnaast is de werkdruk momenteel hoog, dus een extra dag rust was ook welkom.’

‘Een standaard werkweek is bij ons gemiddeld 4 dagen voltijd, verdeeld over weekdagen en weekend. Door dinsdagen gesloten te blijven, kunnen we de veiligheid vergroten en de werkdruk verlagen.’

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.