Stichting wil samen met hotels 300 daklozen in Nederland een kamer bieden

Stichting wil samen met hotels 300 daklozen in Nederland een kamer bieden
Marnix Geus (oprichter van The Present Movement) en dakloze Paul

De Amsterdamse sociale stichting The Present Movement lanceerde begin dit jaar het project 'GiveMe5', waarbij hotels in de stad vijf van hun kamers beschikbaar stellen aan economisch daklozen. Na een voorzichtige maar succesvolle start, stelt de stichting zichzelf nu tot doel de komende 12 maanden in heel Nederland 300 daklozen in een hotelkamer onder te brengen.

In het kader van de aankomende Dag van de Ondernemer, 19 november, roept stichting The Present Movement ondernemers op om zich in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken. ‘Ondernemers staan namelijk voor innovatie, verandering en daadkracht - en laten dat nou net drie eigenschappen zijn die we nodig hebben om richting een duurzamere en socialere toekomst te bewegen’, zegt de stichting.

Als voorbeeld noemt de organisatie het dit jaar door The Present Movement gelanceerde ‘GiveMe5’ project, waarbij hotels een bijdrage leveren aan het leven van economisch daklozen. Na de succesvolle lancering van GiveMe5 hebben de initiatiefnemers het doel om 300 economisch daklozen onderdak te bieden in de komende 12 maanden. The Present Movement nodigt ondernemers in de hotellerie uit deel te nemen aan deze sociale beweging.

Zes hotels doen al mee

GiveMe5 combineert de kracht van de hotelsector met de expertise van sociale ondernemingen, om samen positieve impact te maken in het leven van economisch daklozen. Zes hotels sloten zich al aan bij het initiatief, waardoor ruim 20 deelnemers inmiddels zijn doorgestroomd naar (semi-)permanente woningen.

De deelnemende hotels zijn: Kimpton De Witt, Pestana Riverside Amsterdam, Crowne Plaza Amsterdam Zuid, Novotel en Holiday Inn Express.

Naar aanleiding van de succesvolle start van het project heeft GiveMe5 een nieuwe doelstelling opgesteld. De ambitie is om landelijk op te schalen naar 30 deelnemende hotels, om 300 economisch daklozen onderdak te bieden in de komende 12 maanden. Dit symbolische aantal is gebaseerd op de 300 mensen die alleen al in Amsterdam, waar het project gestart is, op dit moment op huisvesting wachten.

Spontane actie ging viral

Het GiveMe5 project is ontstaan na een succesvolle, spontane actie van Marnix Geus, oprichter van The Present Movement. Begin dit jaar ging zijn oproep voor donaties om dakloze Paul een week te kunnen laten overnachten in een hotel viral via sociale media.

Naast de vele donaties die binnenkwamen, bood ook viersterrenhotel Kimpton De Witt aan om daklozen op te vangen tijdens de koude weken. Hierna gingen Geus en general manager Jos van Hunen in gesprek of hij niet vijf kamers structureel beschikbaar zou willen stellen aan economisch daklozen.

Van Hunen ging hiermee akkoord en zo werd GiveMe5 geboren. Drie tot zes maanden in een hotelkamer verblijven, zorgt dat economisch daklozen kunnen herstellen van het leven op straat en verder kunnen met hun zoektocht naar huisvesting en werk, zegt de stichting. Tijdens hun verblijf in de hotels worden de deelnemers ondersteund en begeleid door sociale organisaties zoals De Regenboog Groep.