1,5 meter niet verplicht in de horeca, maar sluiting ligt op de loer

1,5 meter niet verplicht in de horeca, maar sluiting ligt op de loer

Met uitzondering van de locaties waar gasten een coronatoegangsbewijs moeten tonen, zoals restaurant en de bioscoop, is de 1,5 meter afstand weer verplicht. Echter ligt sluiting van de horeca op de loer.

Het kabinet heeft de maatregel die eind september verdween, opnieuw ingevoerd vanwege het nog altijd oplopende aantal coronabesmettingen. Dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 153.957 positieve coronatests in zeven dagen tijd. Een week eerder kwamen er nog ruim 110.000 besmettingen aan het licht.

Contactberoepen

De maatregel om 1,5 meter afstand te houden geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plaatsen als de bioscoop of het restaurant waar het coronatoegangsbewijs moet worden getoond, is afstand houden niet verplicht. Voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt de maatregel niet, net als voor sporten en andere hobby's waarbij afstand houden niet gaat. Bij contactberoepen als de kapper, fysiotherapeut en bij autorijles geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden en een mondmasker worden gedragen.

Alle maatregelen liggen op tafel

De meeste bewindslieden die betrokken zijn bij het coronadossier komen woensdag weer bijeen. Mogelijk wordt daar besproken of de voor 3 december geplande coronapersconferentie wordt vervroegd. Om te voorkomen dat komende week nog meer strikte maatregelen worden genomen, riep demissionair premier Mark Rutte maandag iedereen nogmaals op de basismaatregelen zoals thuisblijven en testen bij klachten, ruimtes goed ventileren en regelmatig handen wassen beter na te leven.

Dreigende sluiting horeca

Ic-baas Diederik Gommers heeft zijn collega's uit het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd of ze niet eerder konden vergaderen, 'morgen in plaats van vrijdag'. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, 'omdat wij niet in code zwart kunnen komen terwijl het land nog open is. Dat kan niet.' Als er onverhoopt een groot tekort ontstaat op de ic van bemande bedden, kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen, aldus Gommers.

'De uitstroom aan personeel is zo groot geweest dat we veel minder rek hebben, en dat we veel minder ic-capaciteit hebben', legt Gommers uit. 'Dus de bedden staan er, de beademingsapparaten staan er, de monitoren zijn er, maar we missen de verpleegkundigen.' Daarom kan de intensive care niet zo opschalen zoals het in de eerste golf deed.