Bokbierseizoen opent in stijl

Kou en regen. Het waren afgelopen weekend de goede ingrediënten om de opening van het bokbierseizoen luister bij te zetten. Her en der werden de fusten najaarsbier leeggetapt in de Nederlandse horeca. In Veenendaal kwamen duizenden mensen af op het eerste bokbierfestival in deze plaats.

Precieze aantallen heeft Wessel Teune niet. ‘Maar het is echt heel druk geweest.’ De mede-eigenaar van Zeldzaam Eten en Drinken in Veenendaal organiseerde vorige week samen met acht collega-bedrijven een bokbierfestival waarbij in totaal zes verschillende herfstbieren werden getapt. Na de officiële aftrap op donderdag kwamen er de twee volgende dagen veel dorpelingen af op de tent die speciaal voor het evenement was neergezet. Maar ook in de deelnemende cafés stond bokbier centraal.

Teune: ‘Op het plein zijn in totaal zeker 45 fustjes bokbier leeggetapt en in ons eigen bedrijf ook nog eens elf. Wij hadden er met ons bedrijf verder op ingespeeld door kookworkshops te geven. Er mochten steeds vier kandidaten de keuken in, waar ze amuses en voorgerechtjes met bokbier bereidden. Deze werden als extraatje uitgeserveerd aan de vaste gasten.’ Volgens de Veenendaalse horecaondernemer zal het festival volgend jaar zeker een vervolg krijgen.

Ook komend weekend kan er volop bokbier geproefd worden. Zutphen staat aanstaande zaterdag in het teken van de Nationale Bokbierdag met als hoogtepunt de optocht van diverse authentieke bierkarren. Een dag later, zondag 13 oktober, organiseert Biercafé De Bonte Koe in Purmerend vanaf 14.00 uur een festival waarbij zestien ambachtelijke bokbieren te proeven zullen zijn. Hoogtepunt van het bokbierseizoen is traditioneel het PINT Bokbierfestival in de Amsterdamse Beurs van Berlage dat dit jaar zijn 25e editie beleeft. 1, 2 en 3 november kan er geproefd worden van de meer dan 50 hier aanwezige bokbieren.