Horecavergunningen in prijs gestegen

Vergunningen voor het beginnen van een horecagelegenheid zijn een stuk duurder geworden. Koninklijk Horeca Nederland constateert dat de prijzen dit jaar gemiddeld met 14 procent zijn gestegen in vergelijking met 2001.

In Amsterdam is het totale horecavergunningenpakket (exlcusief bouwleges) met €3.025,- het duurst. Goedkoper is hetzelfde pakket in Moerdijk, hier betaalt u €127,-. Over het algemeen kosten de benodigde vergunningen meer in grote gemeenten dan in middelgrote en kleine plaatsen. Toch ziet KHN nog grote verschillen tussen vergelijkbare gemeenten.

Opvallend is verder het aantal uren dat gemeenten nodig hebben om een vergunning te verstrekken. In het Limburgse Gulpen-Wittem is de gemeente 32 uur aan het werk om de klus te klaren. Collega's in Bellingwedde (Groningen), Reimerswaal (Zeeland) en Gaasterlâh-Sleat (Friesland) knappen het karwei op binnen één uur.

De brancheorganisatie is boos over de willekeur. 'De lokale lasten voor de horeca stijgen elk jaar forser dan de inflatie', aldus directeur Jeu Claes zaterdag in een verklaring. 'Dit jaar zelfs met 14 procent. Dat kan zo niet langer. Het rijk moet grenzen stellen aan kosten voor leges.'

KHN wil dat de overheid een uniforme en voor iedereen duidelijk te doorgronden regeling ontwikkelt voor de horecalasten. Die regeling zou voor alle lokale belastingen, leges en heffingen moeten gelden.