België opent cultuursector na arrest Raad van State

België opent cultuursector na arrest Raad van State

De Belgische regering heeft dinsdagavond besloten om de theaters en bioscopen weer te openen, nadat de Raad van State eerder op de dag had geoordeeld dat de sluiting van de cultuursector buiten proporties is. Belgische media melden dat op basis van bronnen binnen de regering. In Nederland diende dinsdag een zaak tegen de lockdown in ons land.

Het betekent dat de oude coronaregels van voor 22 december weer van kracht worden. Maximaal 200 toeschouwers met mondmasker en coronatoegangsbewijs mogen nu weer gezamenlijk in een theater of een bioscoop zitten.

In Belgie mochten de deuren van de horeca al open blijven. Alleen de cultuursector ging op slot.

Cultuursector op slot

Vorige week woensdag werd door het Overlegcomité, de Belgische autoriteit die over de coronamaatregelen gaat, bepaald dat de cultuursector op slot moest om de volksgezondheid voor gevaren te behoeden. Maar het hoge rechtscollege dat wetgeving toetst, oordeelde dinsdag dat daar geen gegronde onderbouwing voor was.

De uitspraak volgde op een klacht van onder anderen een theaterproducent Mathieu Pinte. Procedures bij de Raad van State kunnen meer dan een jaar duren, maar vanwege de 'uiterst dringende noodzakelijkheid' werd de lockdown meteen geschorst, waarna het kabinet bijeen is gekomen. In tal van Belgische steden zijn er betogingen geweest, onder meer voor bioscopen en theaters, gericht tegen de culturele lockdown.

Lacherig over weg naar Raad van State

Artistiek leider Michael De Cock van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel zei na de uitspraak dat er vooraf 'wat lacherig' werd gedaan over de cultuursector om naar de Raad van State te stappen. Hij vindt dat nu 'een héél belangrijk signaal' is afgegeven.

Minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken liet voor het kabinetsoverleg al weten dat wat haar betreft de oude maatregelen van vorige week weer konden terugkeren. Ook kondigde ze al aan dat de situatie van de bioscopen, waarvoor het arrest in principe niet geldt, opnieuw zou worden bekeken.

Kort geding Nederland

Bij de rechtbank in Den Haag diende dinsdag een kort geding tegen de Staat, met de invoering van de huidige lockdown als inzet. Onder anderen de Bredase advocaat Bart Maes eist dat de maatregel wordt ingetrokken. De lockdown is volgens hem een 'een klap in het gezicht' en 'een drama voor winkeliers, restauranthouders, hoteliers en studenten'.