Horeca doet ultieme poging bij minister om toch versoepelingen te realiseren

Horeca doet ultieme poging bij minister om toch versoepelingen te realiseren

Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn laaiend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor de horeca niet.

De verwachting is dat de horeca voorlopig dicht moet blijven, melden Haagse bronnen. Niet-essentiële winkels mogen op afspraak klanten verwelkomen. Ook kappers mogen weer aan de slag. Vrijdagavond 14 januari maakt het kabinet de definitieve versoepelingen bekend.

Horecaondernemers reageren ondertussen met grote verontwaardiging. Het gevoel van ongelijkheid is groter dan ooit en voor velen is de maat nu echt vol. In verschillende plaatsen in het land hebben ondernemers laten weten dit weekend de deuren te zullen openen, met of zonder versoepelingen vanuit het kabinet. Gemeenten reageren verdeeld: sommigen staan het openlijk toe, anderen zeggen dat de regels gevolgd moeten worden, maar uiten wel hun begrip.

Woede en wanhoop

Koninklijke Horeca Nederland en de Horeca Alliantie hebben met en op vrijdagochtend 14 januari een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens gevoerd, waarin ze de woede en wanhoop van horecaondernemers opnieuw hebben overgebracht. Ze hebben de minister met klem verzocht om een poging te doen de plannen alsnog te wijzigen.

Signalen heftiger dan ooit

Dirk Beljaarts, directeur van KHN: 'We hebben nogmaals bij de minister de noodzaak aangegeven om de horeca terug te brengen naar de situatie van voor de lockdown'. 'Het kabinet kan niet de horeca en cultuur als enige sectoren in de kou laten staan', stelt Beljaarts. Eerder deze week zat KHN ook al aan tafel met minister Adriaans. In dat gesprek heeft KHN o.a. ingezet op een spoedige heropening en een eerlijke verdeling van de versoepelingsruimte.

Ook bij de Horeca Alliantie merken ze dat het draagvlak voor de lockdown afneemt. 'De wanhoop klinkt vanuit ondernemers door, mensen weten het echt niet meer. Het feit dat winkels wel open mogen maar horeca niet, is niet meer uit te leggen.'

Over tien dagen nieuw ijkmoment

De minister heeft begrip voor het sentiment en herkent de geluiden. Ook zij maakt zich grote zorgen, zo liet ze weten. Ze zei toe het noodsignaal over te brengen aan het kabinet, maar kon daarover niets toezeggen. Over tien dagen is er een nieuw ijkmoment waarin de mogelijkheid tot verdere versoepelingen wordt besproken.