Thuisbezorgd stuurt bezorger de laan uit na openbare kritiek

Thuisbezorgd stuurt bezorger de laan uit na openbare kritiek

Maaltijdbezorgplatform Thuisbezorgd.nl heeft het arbeidscontract van een van zijn bezorgers beëindigd, nadat hij een kritisch artikel plaatste over de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf. 'Het werk is heerlijk, de werkomstandigheden zijn het probleem.'

De maaltijdbezorger, Ömür Sönmez (24) uit Amsterdam, is oprichter van Radical Riders, een actiegroep van fietskoeriers die strijden voor betere arbeidsomstandigheden voor bezorgers van platformen als UberEast en Thuisbezorgd, zo schrijft NRC.  Bij de groep zijn zo’n zestig maaltijdbezorgers aangesloten. De meeste leden van Radical Riders strijden anoniem, uit angst voor represailles van hun werkgever. Sonmez niet.

Nadat Sönmez een verhaal op de website van Radical Riders plaatste onder de kop ‘Thuisbezorgd: overwerkt, onderbetaald, organiseren’, kreeg hij van zijn direct leidinggevende via chat te horen dat zijn contract niet zou worden verlengd.

‘Hi Ömür. Ik wil je graag even via deze weg informeren dat we jouw contract niet gaan verlengen. Ik denk dat ik de reden niet hoef te benoemen.'

Fietsen met gebreken

Sönmez schreef in het artikel onder meer over auto-ongelukken, fietsen met 'gebrekkige remmen' en deed een oproep aan collega’s om in actie te komen voor hogere lonen. Wat Sönmez schreef was "in strijd met de waarden die Thuisbezorgd nastreeft", zo liet zijn leidinggevende aan hem weten via een chatbericht dat de krant inzag.

Contractbeëindiging leek hem daarom ‘niet meer dan logisch’. Een woordvoerder van Just Eat Takeaway zegt in een reactie ‘geen verdere details’ te kunnen geven over individuele werknemers.

Minder loon  na ongeluk

Sönmez schrijft hoe hij na een fietsongeluk onder werktijd tijdelijk niet kan werken en door zijn werkgever wordt gekort op zijn loon. Ook vertelt hij hoe lastig en gevaarlijk het is om te moeten fietsen met slecht materieel. En hoe gek hij wordt van de ‘vermaningen per app’ door leidinggevenden: ‘Je bezorgtijd was 11,3 minuten per bestelling, terwijl het gemiddelde 9 minuten was. Kun je dat verklaren?

Sönmez werd, zoals veel bezorgers die rijden voor Thuisbezorgd, ingehuurd via een uitzendbureau en verdient 11,50 euro bruto per uur plus bonussen: net iets meer dan het minimumloon.