Man overlijdt na vergiftiging in restaurant, ook zeven gewonden

Man overlijdt na vergiftiging in restaurant, ook zeven gewonden

Een 52-jarige man lijkt te zijn overleden als gevolg van een vergiftiging in een restaurant in het Zuid-Duitse plaatsje Weiden. Zeven andere restaurantbezoekers raakten gewond, maakte de Duitse politie bekend op basis van voorlopig onderzoek. Enkelen van hen zijn er ernstig aan toe.

De gasten zouden een fles drank hebben gedeeld en kort daarna allemaal vergiftigingssymptomen hebben vertoond. Toen de politie en hulpverleners arriveerden in het restaurant lag een deel van de gasten, in de leeftijd tussen de 33 en 52 jaar, op de grond. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht, waar de 52-jarige man overleed. Geen van de anderen is in levensgevaar.

Vanwege het lopende onderzoek wil de politie nog niet zeggen wat voor soort drank er in de fles zat. Wel zei de politie tegen de omroep Bayerischer Rundfunk (BR) dat ze vermoedt dat er sprake is van dood door schuld, als gevolg van nalatigheid.

Van opzet lijkt geen sprake. De politie speurt daarom niet naar een specifieke verdachte. Wel is zij op zoek naar getuigen die hebben gezien wat er zich in het restaurant afspeelde rond het moment van de vergiftiging.

'Ergste nachtmerrie'

Het moet de ergste nachtmerrie zijn voor een horecaondernemer als zoiets zich voordoet in je bedrijf. Sommige ondernemers hebben ervaring met gasten die -- bijvoorbeeld door hartfalen - onwel worden in hun zaak, zoals bijvoorbeeld de mede-eigenaar van restaurant en partycentrum 't Noorden in Aalten, Martin Huning.

Reanimatie in het restaurant

Hij ondervond een paar jaar terug aan den lijve hoe belangrijk het aanleren van levensreddende handelingen is. 'Een gast werd onwel en we hebben de man kunnen redden door reanimatie. Wij hebben een AED hangen en die hebben we ook gebruikt.' Hüning beseft dat veel medewerkers mopperen op de verplichte bhv of ehbo-cursus. 'Wij wisten wat we moesten doen en hebben daardoor een leven kunnen redden! Meer bewijs heb je toch niet nodig?'

Gestikt

Afgelopen zomer overleed een Nederlandse man na verslikking op een Frans terras. De 75-jarige man overleefde zijn diner op een terras in de Franse stad Amboise  spijtig genoeg niet. Hij is gestikt in een stukje vlees. Hulpdiensten hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar hun pogingen mochten niet baten.