Pillows opent eind 2022 vijfsterrenhotel in Amsterdam

Pillows opent eind 2022 vijfsterrenhotel in Amsterdam

Komend najaar breidt Pillows Hotels haar collectie uit met een nieuw vijfsterrenhotel: Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park. Het luxe hotel, wat al een aantal jaar in aanbouw is, is gelegen in het Oosterpark, op een rijtje waar meer hotels gevestigd zijn. Onderdeel van het hotel wordt restaurant Felix.

Net als de andere hotels uit de Pillows collectie huist ook Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park in een monumentaal pand. In het ontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met de karakteristieke en architectonische details die het pand al rijk is, en met de unieke omgeving. ‘Het meest bijzonder is de synergie die het hotel straks heeft met het Oosterpark’, aldus Loes Dingemans, CEO Pillows Hotels.

In samenwerking met architect Uri Gilad, (Office Winhov; W Hotel, Nationaal Holocaust Museum en winnaar ARC Oeuvre Award) en interieurarchitect Paul Linse (Studio Linse; Rijks Restaurant, Royal Opera House London) wordt het voormalig universiteitsgebouw uit 1909 getransformeerd tot een luxe hotel. Uri Gilad: ‘De charme van het monumentale pand en de bijbehorende details zijn zo uniek, die houden we zoveel mogelijk in ere. We hebben in de basis gekeken naar hoe we het pand en de omgeving zoveel mogelijk recht doen en daar de indeling van de ruimtes op aangepast.’

In het pand huisde ooit een ontleedkundig museum, de grond was tot die tijd in gebruik als begraafplaats. Aan het u-vormige monumentale gebouw wordt een modern deel gebouwd met daarin het restaurant.

Zachte en serene sfeer

Paul Linse: ‘De bijzondere ligging in het park maakt de functie van het hotel bovendien meer divers: bijvoorbeeld de brasserie, met terras in het park, is straks net zo goed een plek voor hotelgasten als voor passanten en buurtbewoners. Dat hebben we ook als uitgangspunt genomen in het interieurontwerp.’

Voor het interieur is grotendeels gekozen voor een zachte en serene sfeer. Paul Linse: ‘Dit vormt een mooi contrast met het robuuste karakter van het pand. Het restaurant daarentegen sluit door het materiaalgebruik en de enorm hoge ramen en plafonds, geweldig aan bij de mystieke sfeer van het naastgelegen Tropenmuseum. Een warme, intieme plek waar genieten voorop staat. Dineren in het restaurant wordt een totaalbeleving.’

Restaurant Felix

Het restaurant waar Linse op doelt, is fine dining restaurant Felix, tot september 2021 gevestigd in Cultuurhuis Felix Meritis aan de Keizersgracht. ‘Restaurant Felix maakte in korte tijd naam in de stad, maar het geliefde fine dining concept paste niet volledig bij die locatie’, vertelt Loes Dingemans. ‘We kijken er echt naar uit om Felix onder ons dak te verwelkomen. De route door de karakteristieke gangen en het historische trappenhuis op weg naar het restaurant, is een ervaring op zich. Maar nog belangrijker is dat de ambities van het restaurant perfect passen bij wat wij voor ogen hebben voor dit Pillows hotel. Het wordt spectaculair, op een ingetogen manier.’ De ambitieuze chef-kok en rising star Floris van Straalen verhuist mee, evenals sommelier Saskia Smeenk.

Naast Restaurant Felix, herbert Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park ook Fitz’s Bar, waar onder meer een zeer bijzondere rum collectie op de kaart staat. Voor het interieur van Fitz’s Bar is gebruikgemaakt van een grote hoeveelheid warme bruintinten. Leer, hout, vilt en velours, met moderne details als contrast. De rooftopbar biedt uitzicht op het naastgelegen park.

Restaurant Felix in Pillows Maurits at the Park
Restaurant Felix in Pillows Maurits at the Park

Gasten kunnen zowel vanuit het park als via het hotel terecht bij Spring Café Brasserie. Een toegankelijke en lichte brasserie, met groot terras in het Oosterpark en zicht op de open volière waar vogels vrij in en uit kunnen vliegen. ‘Geweldig detail is dat we straks niet alleen een heerlijke plek voor onze gasten hebben gecreëerd, maar ook voor de vogels in het park wordt het hotel een fijne plek. Naast de open volière worden er feeders, vogelhuisjes en zangplaatsen in onze landschapstuin en het park geplaatst’, zegt Dingemans. ‘Het sluit volledig aan bij onze hotels, waar gastvrijheid en je thuis voelen voorop staat.’

Deel Oosterpark terug naar Amsterdammer

Met de komst van Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park en de verschillende horeca outlets wordt bijna 4000 vierkante park teruggegeven aan de Amsterdammers. Bestaande afscheidingen en omheiningen verdwijnen, waardoor het hotel straks direct verbonden is met het Oosterpark. Iets waar zowel de gemeente Amsterdam als omwonenden volgens Pillows erg enthousiast over zijn.

‘We voegen zo het hotel toe aan het park. Meestal is dat andersom. De ligging in het park en het open karakter zie je bij hotels van deze klasse niet vaak terug en is bovendien uniek voor Amsterdam’, zegt architect Uri Gilad.

Lange aanloop

De komst van dit Pillows Hotel, het tweede in Amsterdam, kent een lange aanloop. Al in 2014 kocht Amerborgh, investeerder en grootaandeelhouder van Pillows, het pand aan de Mauritskade om er een hotel van te maken. In 2017, het jaar dat aan het Amsterdamse Vondelpark het eerste Pillows nieuwe stijl opende, werd de komst van een tweede hotel aan het Oosterpark aangekondigd. Toch duurder het nog vijf jaar voor de deuren open kunnen.

De plannen zijn iets gewijzigd sinds de eerste aankondigingen. Toen was nog sprake van opening in 2019 met 120 kamers. Het hotel wordt niet kleiner dan eerder bedacht, maar een aantal kamers is opgeofferd voor andere zaken, waaronder een grote ballroom, meetingzalen en dus twee restaurants.

Ook komt er een grote living, alleen voor hotelgasten. ‘We willen, juist in een drukke stad als Amsterdam, ook die oase van rust bieden', verklaarde Dingemans eerder al in een interview met Misset Horeca. ‘Daarom hebben we ook een locatie net buiten het drukke centrum gekozen.’ Ook een aparte bar is later aan de tekeningen toegevoegd.

Door deze wijzigingen was het definitieve ontwerp een stuk later klaar. ‘We wilden liever de opening uitstellen en het écht goed doen. Daarnaast kwamen we, toen er eenmaal werd gebouwd, ook van alles tegen. Zo hebben we een volledig funderingsherstel moeten uitvoeren, dat hadden we op voorhand niet voorzien.’

Met de opening van Pillows Maurits at the Park wordt de hoteldichtheid in dit stukje Amsterdam verder vergroot. Over een afstand van nog geen 500 meter liggen tussen de Mauritskade en het Oosterpark vier hotels op een rij: Het Tropenhotel, Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park, Generator Hostel en Hotel Arena.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.