Sterchef biedt vluchtelingen een baan in restaurant

Sterchef biedt vluchtelingen een baan in restaurant

Sterchef Menno Post van restaurant Olivijn in Haarlem doet op social media een oproep voor een woonruimte in die stad voor twee vluchtelingen die hij graag een baan wil aanbieden.

In de oproep laat de sterchef weten zelf de huur voor de woning te zullen betalen en er garant voor te staan. De vluchtelingen mogen dan in zijn restaurant werken.

Baan aanbieden

'Ik doe het absoluut niet vanwege het personeelstekort, maar ik ben vaak in Oekraïne geweest, en ben in staat deze mensen een baan aan te bieden. Dus dan wil ik graag helpen', legt Post uit tegenover Misset Horeca.

Post had aanvankelijk een bevriende kok uit Kiev opvang aangeboden. 'Hij en zijn gezin zou dan kunnen slapen in mijn private dining.' Deze kok besloot echter in Kiev te blijven en zich daar te verenigingen met andere koks en maaltijden te bereiden voor ziekenhuizen.

Woonruimte Haarlem

Via een een bekende Russische dame die internationaal oproep deed aan werkgevers in Europa, kwam Post in contact met twee Engels sprekende vluchtelingen. 'Zij verblijven nu tijdelijk in Duitsland.' Wanneer Post woonruimte heeft gevonden in Haarlem, komen zij naar Nederland. 'We willen een plek bieden waar ze veilig zijn, maar het is tijdelijk. Het kan wel een jaar zijn, of twee jaar.... maar zodra het weer veilig is in Oekraïne, dan willen ze terug.'

Association of Head Chefs Ukraine

Post zette zich eerder ook samen met SVH in om geld op te halen voor Giro555. Ze boden scholen gratis nieuwe filmlessen aan met speciale Oekraïense recepturen van Post, om te bereiden in de klas.

Post is al jaren lid van het Oekraïense koksgilde Association of Head Chefs Ukraine en geldt als ambassadeur van de culinaire top in Oekraïne. Eerder vertelde hij hierover: 'De band die ik met de chefs in Oekraïne heb is bijzonder. We hebben veel van elkaar geleerd. De band heeft er zelfs toe geleid dat we waren gestart met een uitwisselingsprogramma voor studenten. Helaas is dat nog niet van de grond gekomen.'