Oud London Groep opent eind mei Parijse brasserie in Utrecht

Oud London Groep opent eind mei Parijse brasserie in Utrecht

Bar Brasserie Marie bij de Vereeniging, onderdeel van de Oud London Groep, opent op 20 mei de deuren in Utrecht. Hiermee is dit deel van de Heerensociëteit na 150 jaar afgesloten te zijn geweest weer toegankelijk voor iedereen.

Grand bar en brasserie Marie bij de Vereeniging gaat 20 mei open. ‘Het is natuurlijk een buitenkans om op zo’n locatie iets nieuws te beginnen’, zegt directeur Erik van Dijk van Oud London tegen DUIC (De Utrechtse Internet Courant). 

De keukenbrigade staat onder leiding van chef Rinie Makkus, die een Franse keuken met een Nederlandse twist hanteert. ‘Mooie lokale producten zijn niet alleen lekker, maar zorgen ook voor een beter milieu en dat vinden wij bij Marie belangrijk.’ 

Makkus ontwikkelt een barkaart en een brasseriekaart. Gasten kunnen aan de 15 meter lange bar plaatsnemen voor eenvoudige gerechten of een tafel in de brasserie reserveren voor een meer uitgebreid menu. 

Middeleeuws pand

Grand Bar & Brasserie Marie bij de Vereeniging is gevestigd in een eeuwenoud pand aan de Utrechtse Mariaplaats. Het gaat terug naar de Middeleeuwen, als halverwege de elfde eeuw  bisschop Bernold van Utrecht begint aan de bouw van de St. Mariakerk en de omliggende immuniteit van St. Marie met daarbinnen verscheidene Kanunnikenhuizen. Aan deze immuniteit verleent Grand Bar & Brasserie haar naam. 

De kerk en een deel van de immuniteit wordt on de 19e eeuw afgebroken, maar in 1872 koopt sociëteit de Vereeniging een van de gebouwen en vestigt er hun sociëteit. Sindsdien was dit gebouw 150 een mannenbolwerk en alleen toegankelijk voor leden. ‘We zijn dan ook trots en blij dat dit prachtige pand nu open is voor iedereen', laat het nieuwe horecabedrijf wat er is gevestigd, weten. 

Voordeur toegevoegd

Oud London Groep uit Zeist huurt het voorste deel aan de straatzijde, de rest van het pand blijft het domein van sociëteit de Vereeniging. Het statige sociëteitsgebouw heeft de afgelopen periode een grote opknapbeurt gekregen. Het doel van de renovatie is om het gebouw een opener uitstraling te geven. 

Zo is onder meer een voordeur aan de straatzijde toegevoegd om de drempel voor gasten te verlagen – voorheen zat de ingang aan de zijkant, in de tuin van de sociëteit. 

Voor de ambiance binnen is gekeken naar de sfeer en allure van het pand en de sociëteit, zegt Van Dijk. ‘Daarbij past goed de sfeer van Parijse restaurants.’ Naast de Franse hoofdstad speelt ook Utrecht een rol in Marie bij de Vereeniging: op de wand is een schilderij van Utrecht aangebracht, en op de kaart staan Utrechtse bieren, patisserie en kazen. 

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.