Terrasuitbreiding Wallen blijft verboden, ondanks kritiek KHN

Terrasuitbreiding Wallen blijft verboden, ondanks kritiek KHN

Het verbod op terrasuitbreiding dat vrijdag ingaat in het Amsterdamse Wallengebied blijft van kracht, ondanks kritiek van Koninklijke Horeca Nederland.

Eerder stelde de branchevereniging voor het verbod op terrasuitbreiding alleen op drukke dagen te handhaven. Aan dat voorstel wordt door de gemeente Amsterdam nu geen gehoor gegeven.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat het voorstel van KHN is overwogen, naast verschillende andere varianten. Maar uiteindelijk is de gemeente uitgekomen op de maatregelen zoals aangekondigd. Daarbij was 'de leefbaarheid voor omwonenden altijd een voorwaarde en dat is nu ook het belangrijkst uitgangspunt'.

Volgens een woordvoerder van KHN Amsterdam was het besluit van de gemeente wel te verwachten, op deze korte termijn.

Met deze maatregel richt de burgemeester zich op de ondernemers in plaats van het probleem”

Ze geeft aan dat KHN in gesprek blijft met de gemeente om te kijken hoe de horecaondernemers in het Wallengebied ontlast kunnen worden.

Volgens een statement op de website van KHN Amsterdam vindt dit overleg ook plaats om na te gaan waarom burgemeester Femke Halsema de maatregelen neemt. Daarmee 'richt ze zich voornamelijk op ondernemers en niet op het probleem'.

'Verbod terrasuitbreiding komt hard binnen'

Volgens KHN komt het verbod hard binnen. Woensdag kwamen de branchevereniging en ondernemersverenigingen uit de buurt bijeen voor overleg. Daaruit kwam het voorstel om het verbod op terrasuitbreiding in het Wallengebied alleen op vrijdagen en zaterdagen te handhaven.

Nu er geen coronamaatregelen meer gelden, trekt het toerisme in de hoofdstad weer aan. Het gevolg is dat de drukte in met name het Wallengebied sneller is teruggekeerd dan verwacht. Daarom kondigde de gemeente eind april maatregelen aan om de drukte beheersbaar te houden. Zo is naast het verbod op terrasuitbreiding op de Amsterdamse Wallen vanaf vrijdag ook het alcoholverkoopverbod uitgebreid.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.