Alcoholverkoopverbod Wallen uitgebreid tegen overlast

Alcoholverkoopverbod Wallen uitgebreid tegen overlast

Het alcoholverkoopverbod op de Amsterdamse Wallen wordt uitgebreid om de drukte en overlast in het gebied tegen te gaan.

Naast het alcoholverkoopverbod, worden ook terrasuitbreidingen op een groot deel van de Burgwallen-Oude Zijde en de gehele Nieuwmarkt ingetrokken. Tevens komen er meer crowdmanagement en meer maatregelen tegen straatdealen.

Dat schrijven de burgemeester Femke Halsema, wethouder Economische Zaken Egbert de Vries en de vervangend voorzitter van het stadsdeel centrum Micha Mos in een brief aan de gemeenteraad.

Het alcoholverkoopverbod gaat op 6 mei in en gaat gelden op donderdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen vanaf 16.00 uur, voor detailhandel, snackbars en slijterijen en niet voor horeca. Er gold al eenzelfde verbod vanaf 22.00 uur op deze dagen.

'Alcoholverkoopverbod kan uitgebreid worden'

Naast de nu aangekondigde maatregelen bereidt het stadsbestuur aanvullende maatregelen voor. Als de situatie erom vraagt, kan het alcoholverkoopverbod uitgebreid worden of worden sluitingstijden in het weekend teruggebracht naar 03.00 uur of 02.00 uur, of mogen er na een bepaald tijdstip geen bezoekers meer toegelaten in horecazaken.

Ook wordt gedacht aan het afsluiten van de toegang tot het gebied op piekmomenten en het doseren van bezoekersaantallen op 70 procent van het niveau van voor corona, in het uiterste geval door het plaatsen van draaihekken.

De tijdelijke terrasuitbreidingen werden toegestaan om horecaondernemers tegemoet te komen in coronatijd. Nu worden de vergunningen, die eigenlijk tot eind oktober liepen, per 6 mei ingetrokken omdat 'met het aanbreken van het zomerseizoen en de terugkeer van de toeristische druk de bereikbaarheid, leefbaarheid en openbare ruimte onder druk komen te staan.'

Snellere terugkeer drukte dan verwacht

Per direct gaat de gemeente meer doen aan crowdmanagement, door hosts in te zetten die bezoekersstromen in goede banen leiden. Ook komt er éénrichtingsverkeer in verschillende stegen en op de Oudezijds Achterburgwal.

De stad komt met de extra maatregelen omdat de drukte in het bij toeristen populaire gebied nog sneller dan verwacht terugkeert. Zo waren de bezoekersaantallen en overlastmeldingen tijdens het paasweekend vergelijkbaar met de periode voor corona, toen de toeristische druk een hoogtepunt bereikte.

'Om de situatie op korte termijn te verbeteren achten wij de aangekondigde maatregelen noodzakelijk.'