Halsema roept kabinet op: steun ook startende ondernemers

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept het kabinet dringend op ook startende ondernemers te compenseren. Ze doelt daarbij op bedrijven die geen aanspraak maken op de financiële regeling van de overheid, omdat ze na 1 maart zijn begonnen.

Halsema noemt als voorbeeld de Spijkerbar in de Amsterdamse Kerkstraat. ‘De eigenaar van de bar heeft de zaak op 1 maart overgenomen, kan daarom geen omzetcijfers over januari overleggen en heeft daardoor geen recht op compensatie van de overheid.’ De burgemeester zegt begrip te hebben voor de zorgen van het kabinet over het gevaar van fraude, maar dat mag volgens haar niet leidend zijn in deze moeilijke tijd.

De Spijkerbar heeft zich nu demonstratief omgedoopt tot Ikea. De eigenaar van het café vindt het niet eerlijk dat daar wel mensen welkom zijn en niet in de horeca.

Extra steun

Verschillende burgemeesters in Nederland pleiten in het algemeen voor meer financiële steun voor de horeca. Dat zeiden zij voorafgaand aan het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s in deelnemen.

Een paar honderd horecaondernemers kwamen eerder op de dag in Den Haag samen om te protesteren voor meer financiële steun van de overheid. Sinds half oktober moet de horeca vanwege het coronavirus de deuren gesloten houden.

Emile Roemer van Alkmaar is ‘gecharmeerd van de manier van aandacht vragen’. Hij erkent dat horecaondernemers het zwaar hebben door de verplichte sluiting. Wouter Kolff van Dordrecht pleit net als zijn collega Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam voor extra financiële steun. Kolff: ‘Ik ben blij dat het kabinet hierover nadenkt. Daar moet het geld vandaan komen.’

steunmaatregelen horeca, nationaal bieronderzoek

‘Maatregelen een drama’

Pieter Broertjes van Hilversum noemt de maatregelen ‘echt een drama’. ‘Ze zijn zo langzamerhand wel lang genoeg dicht geweest. Maar de horeca mag alleen open als dat ook zo mag blijven. Niet dat ze over een tijdje weer de deuren moeten sluiten.’

De burgemeesters maken zich grote zorgen over het oplopende aantal besmettingen. ‘Het is treurig met de cijfers. Niks helpt, lijkt het wel. Wij varen in de mist. Wij weten het ook niet meer zo langzamerhand’, stelt Broertjes. Roemer noemt de cijfers ‘triest’. ‘Het gaat de verkeerde kant op. Iedereen had gehoopt op perspectief.” Aboutaleb had de Rotterdammers eveneens graag wat meer ruimte willen bieden met kerst. “Maar ik denk niet dat dit gaat lukken.’

Dinsdag beslist het kabinet of met kerstmis de maatregelen mogelijk iets worden versoepeld. Ministers Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wilden daar maandagavond nog niet op vooruitlopen. ‘Maar de cijfers zien er niet goed uit’,  waarschuwt De Jonge.

Ruim 300 horecaondernemers kwamen gisteren samen in Den Haag om te protesteren. Ze willen meer financiële steun van de overheid voor het verlies aan omzet vanwege de coronamaatregelen.

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.