Definitieve hotelstop in grootste deel van Amsterdam

Definitieve hotelstop in grootste deel van Amsterdam

Het Amsterdamse stadsbestuur voert in het grootste deel van de stad een definitieve hotelstop in. De hoofdstad heeft volgens wethouder Victor Everhardt van Economische Zaken in de meeste buurten al genoeg hotels. Vijf jaar geleden werd er al een hotelstop ingevoerd, maar door een sluiproute komen er nog 2400 kamers bij.

Deze sluiproute - via het erfpachtcontract - wordt nu ook afgesloten.

533 hotels in Amsterdam

Amsterdam telt 533 hotels, met in totaal zo'n 40.000 hotelkamers. ‘Nieuwe hotels voegen hier niets aan toe voor de Amsterdammers’, klinkt het uit het stadhuis. Een absolute hotelstop komt er voor de stadsdelen Centrum en West.

Hoe pakt de gemeente de hotelstop nu concreet aan? Sinds 1 november werken ze op het stadhuis niet meer mee aan het aanpassen van het erfpachtcontract. In zo'n contract staan de rechten en plichten van de grondeigenaar (de gemeente Amsterdam) en de gebruiker van de grond (de erfpachter).

Er staan ook afspraken in over wat er op de kavel gebouwd mag worden, en hoeveel. Om een hotel te kunnen bouwen, moeten die afspraken worden aangepast. En dat doet de gemeente nu niet meer. De gemeente verleende eerder nog wel toestemming voor hotels als daar ruimte voor was in het bestemmingsplan, maar kan er nu in het belang van de leefbaarheid voor kiezen niet meer mee te werken.

Al rem op hotelbouw in 2017

De gemeente wees in 2017 al een flink deel van de stad aan waar geen nieuwe hotels meer welkom zijn. Dat is nu uitgebreid naar bijna alle wijken. Tot nu toe kon Amsterdam echter geen hotels tegenhouden als in de bestemmingsplannen nog hotelrechten zaten. Daardoor werden er na 2017 toch nog zo'n 2400 nieuwe hotelkamers gepland. Twee kaarten, één uit 2017 en een uit 2021 maken het verschil goed duidelijk. 

Hotelkaart Amsterdam

Alleen in de oranje gebieden op de kaart zijn onder strikte voorwaarden nog nieuwe hotels mogelijk. 

Voorwaarden nieuwe hotels Amsterdam

Nieuwe hotels zijn alleen nog mogelijk op plekken waar ze een meerwaarde kunnen hebben voor de buurt, zoals in wijken in ontwikkeling. Bijvoorbeeld IJburg Strandeiland. Daarnaast moet het concept uniek zijn en voldoen aan strenge eisen op het gebied van buurtbetrokkenheid, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap.